2 تار عنکبوت یکى از آیات بزرگ الهى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
مثالهاى زیباى قرآن جلد 2
3 فلسفه مثال به حیوانى ضعیف1 بت پرستى هاى جدید!

تار عنکبوت از عجایب خلقت و آفرینش است; همان گونه که عنکبوت ـ که در نظر همه ما موجودى کم ارزش جلوه مى کند ـ نیز از عجایب آفرینش است. دانشمندان بیست هزار نوع عنکبوت را تا اکنون کشف کرده اند که داراى شکل هاى گوناگون، کارهاى متفاوت و زندگى هاى مختلفى هستند.

در زیر شکم عنکبوت گودى بسیار کوچکى به اندازه سر سوزن وجود دارد که مادّه چسبنده اى همانند بعضى از چسبهاى مایع از آن تراوش مى کند. هنگامى که این مایع در معرض هوا قرار مى گیرد، محکم مى شود. عنکبوت با پنجه هاى مخصوصى که دارد به این گودى مى زند و مایع مذکور تبدیل به تار مى شود و بیرون مى آید.

عنکبوت با این تار، خانه یا دام مى سازد. عنکبوت ضعیف و ناتوان، خوراکش حشرات است; یعنى او یک حیوان گوشتخوار است، حشراتى که در مسیر تار عنکبوت پرواز مى کنند، به این تار برخورد مى کنند و به دام مى افتند; عنکبوت که در کمین است، همین که حشره اى به دامش افتاد، با سرعت به دور او تار مى تند و او را در میان تارهایش گرفتار مى سازد. این زندانى به همین شکل مى ماند تا مى میرد; سپس طعمه و غذاى عنکبوت مى شود.

این تارها داراى ویژگیهاى منحصر به فردى است که به برخى از آنها اشاره مى شود:

1 ـ تار عنکبوت از فولاد محکم تر است! یعنى اگر فولاد را به اندازه تار عنکبوت نازک کنیم، چنین فولادى سست تر از تار عنکبوت است و اگر تار عنکبوت را به قطر لوله فولاد بتابانیم به مراتب محکم تر از فولاد خواهد شد!

2 ـ عنکبوت با این مایع چسبنده گودى شکم خود، چیزى در حدود 500 تار مى تند و این واقعاً عجیب است!

3 ـ عجیب تر از همه این ها، این که برخى از تارهاى عنکبوت متشکل از چهار تار است که هر کدام، از هزار تار ساخته شده است! آیا این ها نشانه خدا نیست؟ «وَ کَاَیِّنْ مِنْ آیَة فِى السّمواتِ وَالاَرْضِ یَمُرُّون عَلَیْها وَهُمْ عَنْها مُعْرِضُونَ(1); و چه بسیار نشانه اى (از خدا) در آسمانها و زمین که از کنارش مى گذرند و به آن اعتنا ندارند

4 ـ توان مهندسى عنکبوت نیز از امور اعجاب آور است; این حیوان به ظاهر ضعیف تار خود را همچون شعاع خورشید به صورت مساوى و منظّم مى تند. تمام فاصله ها و زاویه ها بسیار دقیق است.

خلاصه این که خداوند عالم در خلقت این حشره ضعیف چنان دستور و برنامه اى را نهاده است که بسیار دقیق کار خود را انجام مى دهد.

آرى هر یک از این عجایب براى شناسایى خداوند کافى است، در حالى که سراسر جهان هستى مملوّ از نشانه هاى خداوند است; یعنى هیچ مسأله اى به اندازه توحید خداوند، دلیل و برهان ندارد; توحید میلیون ها میلیون دلیل دارد; تمام ستارگان آسمان; اتم هاى موجود در جهان; گیاهان; حتى برگ درختان; حیوانات; انسان ها، همه و همه دلیل هاى خداوندند.

«او» چیزى نیست که مخفى باشد.

سؤال : اگر وجود خداوند این قدر دلیل روشن دارد، پس چگونه مادّیّون منکر خداوند هستند؟

جواب : آنها خدا را قبول دارند; ولى نامش را عوض کرده اند; آنها مثلا هنگامى که نشانه قدرت و عظمت خداوند را در مورد معده انسان مى بینند که انسان با یک سوم معده هم قادر به ادامه حیات است مى گویند: «طبیعت، پیش بینى آن را کرده است که اگر روزى بخشى از معده انسان از فعّالیّت باز ایستد، بخش دیگر به تنهایى عمل گوارش و هضم غذا را انجام دهد و به این جهت بیش از نیاز انسان، معده خلق کرده است». منظور از این طبیعت در زبان آن ها همان خدایى است که ما به آن قائلیم با این تفاوت که آنها آن را طبیعت خطاب مى کنند، در حالى که طبیعت بى شعور، شایسته این سخنان نیست.

به هر حال، تار عنکبوت از نشانه هاى بزرگ خداوند است.


1 . سوره یوسف، آیه 105.
3 فلسفه مثال به حیوانى ضعیف1 بت پرستى هاى جدید!
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma