3. ماهیّت و محتواى سوگند

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
سوگندهاى پربار قرآن
4. فلسفه سوگندهاى خداوند2. سوگند به غیر خدا

سؤال: همه سوگند یاد مى کنیم، امّا آیا پیرامون ماهیّت و محتواى قسم فکر کرده ایم؟ جالب اینکه در کتابهایى که در این موضوع نوشته شده نیز چیزى در این مورد یافت نشد. راستى هنگامى که مى گوییم: «به خدا سوگند که فلان کار را انجام خواهم داد». این قسم به چه معناست؟ چه رابطه اى بین نام خدا و آن کار وجود دارد؟ یا زمانى که به غیر خدا قسم یاد مى کنیم، و مثلا مى گوییم: «به جان فرزندم قسم که فلان کار را ترک خواهم کرد» چه ارتباطى بین آن کار و جان فرزندمان ایجاد مى کنیم؟

پاسخ: بسیارى از مسائل روزانه زندگى انسان بسیار واضح و آشکار به نظر مى رسد، امّا هنگامى که به عمق آن مى اندیشیم و در محتواى آن تفکّر مى کنیم، با پیچیدگى هاى خاصّى مواجه مى شویم، که قسم نیز از جمله این امور است. امّا بعد از دقّت و مطالعه پیرامون قسم شاید بتوان گفت که سوگند یاد کننده در حقیقت مى خواهد بین آن دو چیز (مقسم له و مقسم به) هماهنگى و نزدیکى ایجاد کند، و اهمیّت مُقسم له را هم سطح ارزشى مقسم به معرّفى کند.

شخصى که قسم بالا را به زبان مى آورد، در واقع مى خواهد اهمیّت کارى که براى آن قسم خورده را هم سطح اهمیّت جان فرزندش قرار دهد، تا شنونده باور کند که او آن کار را انجام خواهد داد. و هنگامى که به نام خدا قسم مى خورد، گویا مى خواهد به مخاطب بفهماند که انجام آن کار و عمل به آن وعده، همانند نام خدا برایش مهم است. بنابراین، سوگند در واقع یک نوع برابرى و هماهنگى و مربوط ساختن دو مطلب (مقسم به و مقسم له) با هم است، و لهذا همواره به امور مقدّس یا چیزهایى که در نظر قسم خورنده مهم است قسم یاد مى کند، و هرگز به امور بى ارزش و بى اهمیّت قسم یاد نمى شود. و در یک جمله، قسم ایجاد یک رابطه ذهنى بین یک امر مقدّس یا مهم، و کارى است که براى آن قسم مى خوریم.

4. فلسفه سوگندهاى خداوند2. سوگند به غیر خدا
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma