گوشه اى از برکات کره ماه:

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
سوگندهاى پربار قرآن
یک توصیه مهم:برخى از ویژگى هاى ماه درخشان!

ماه براى ما زمینیان برکات فراوانى دارد، و نقش بسزایى در تأمین نیازهاى ساکنان کره زمین ایفا مى کند، که فقط به دو نمونه آن اشاره مى شود:

1. ماه، تقویمى طبیعى!

حرکت منظّم ماه بر گِرد زمین، یک تقویم طبیعى براى همه مردم عالم مهیّا کرده است; تقویمى که عالم و جاهل، بى سواد و باسواد، بزرگ و کوچک، زن و مرد، سیاه و سفید، با هر زبان و قومیّت و دین و مذهبى به راحتى مى توانند از آن بهره گیرند.

خداوند متعال در آیه 189 سوره بقره، به این موهبت بزرگ اشاره کرده است:

«(یَسْأَلُونَکَ عَنْ الاَْهِلَّةِ قُلْ هِىَ مَوَاقِیتُ لِلنَّاسِ وَالْحَجِّ); درباره «هلالهاى ماه» از تو سؤال مى کنند، بگو: آنها بیان اوقات (و تقویم طبیعى) براى (نظام زندگى) مردم و (تعیین وقت) حج است».

در حالى که تقویم شمسى چنین نیست، و جز افراد کمى که آشنا به علم نجوم هستند، از آن سر در نمى آورند. باید منجّمین خورشید را رصد کنند، و در تقویمها بنویسند، تا مردم ابتدا و انتهاى ماههاى شمسى را تشخیص دهند. امّا تشخیص ابتدا و انتهاى ماههاى قمرى به سهولت و آسانى براى همگان ممکن است. خداوند بزرگ براى نظم بخشیدن به زندگى انسانها این تقویم طبیعى را در اختیار آنها نهاده است، عجیب اینکه کره ماه میلیونها سال در حالت خدمت رسانى است، ولى خم به ابرو نیاورده است.

در آیات 39 و 40 سوره یس مى خوانیم:

«(وَالْقَمَرَ قَدَّرْنَاهُ مَنَازِلَ حتّى عَادَ کَالْعُرْجُونِ الْقَدِیمِ * لاَ الشَّمْسُ یَنْبَغِى لَهَا أَنْ تُدْرِکَ الْقَمَرَ وَلاَ اللَّیْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَکُلٌّ فِى فَلَک یَسْبَحُونَ); و براى ماه منزلگاههایى قرار داده ایم، و (هنگامى که این منازل را طى کرد) سرانجام بصورت «شاخه کهنه قوسى شکل و زرد رنگ خرما» در مى آید. نه خورشید را سزاست که به ماه رسد، و نه شب بر روز پیشى مى گیرد، هر کدام در مسیر خود شناورند».

زمانى که قرآن مجید چنین توصیفى از حرکت ماه و خورشید ارائه کرد، هیئت بطلمیوس در سراسر جهان حاکم بود. بطلمیوس معتقد بود که خورشید و ماه از خود حرکتى ندارند، بلکه در نقطه اى ساکن و بى حرکت قرار داده شده اند. هر یک از آنها در فلکى دایره مانند و بلورین قرار گرفته اند، که آن فلک ها در حال حرکت هستند. بنابراین خورشید و ماه حرکت مستقلّى ندارند، بلکه به تبع حرکت فلکى که داخل آن هستند، مى چرخند. این نظریّه هزار و پانصد سال در جهان حکومت کرد، تا اینکه در حدود سیصد، چهارصد سال قبل توسّط گالیله و کپلر باطل شد. در حالى که قرآن مجید، هزار و چهارصد سال قبل بطلان این نظریّه را اعلام کرد، و طبق آیات 39 و 40 سوره یس ـ که شرح آن گذشت ـ براى خورشید و ماه حرکت استقلالى قائل شد.

 

2. جزر و مد

هنگامى که ماه مقابل دریا قرار مى گیرد، آب دریا را به سمت خود جذب مى کند. ارتفاع آبى که به سمت ماه بالا مى رود در بعضى موارد تا یک و گاه دو متر مى رسد. این کار باعث مى شود که آبهاى موجود در ساحل فروکش کند و همه به دریا بریزد. این حالت را جزر مى نامند. و زمانى که ماه از مقابل دریا عبور مى کند، و تأثیر جاذبه ماه بر دریا از بین مى رود، آب دریا رها مى شود، و آبهاى کنار ساحل بالا مى آید، و تمام رودخانه ها و جویبارهاى اطراف را مملو از آب مى کند. این حالت را مدّ مى گویند. اگر جزر و مدّ دریاها نبود، تمام حیوانات دریایى نابود مى شدند. چون آب اگر در یک حالت باقى بماند تبدیل به باتلاق مى گردد، و اصطلاحاً «آب مرده» مى شود. مأموریّت ماه براى نجات حیوانات دریایى از مرگ، ایجاد جزر و مدّ است، البتّه این یکى از خواص جزر و مدّ است.

اینجاست که خداوند متعال ضمن درس تهذیب نفس (که قسمهاى یازده گانه سوره شمس براى آن است) درس توحید و خداشناسى هم مى دهد، و ما را متوجّه منبع فیّاض جهان هستى، و علّة العلل مى کند، تا با شناخت هر چه بیشتر او، به درجات بالاترى از کمال دست یابیم.

یک توصیه مهم:برخى از ویژگى هاى ماه درخشان!
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma