حُبُک، معجزه علمى قرآن!

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
سوگندهاى پربار قرآن
سوگند به آسمان براى چه؟16. سوگند سوره ذاریات

خداوند متعال در این آیات به آسمان با ویژگى خاصّى سوگند یاد کرده است، که از این جهت قسم تازه اى محسوب مى شود. زیرا هر چند قبلا هم به «سماء» قسم خورده بود، امّا تنها در این سوره به «آسمان ذات حُبُک» سوگند یاد کرده است.

«حُبُک» جمع «حِباک» به معناى چین و شکن است. به مثالهاى زیر توجّه کنید تا معناى چین و شکن روشن شود:

1. هنگامى که نسیم ملایمى بر شن زارها مىوزد، شن ها داراى چین وشکنهاى منظّم و مرتّب و زیبایى مى شوند.

2. تصوّر کنید در کنار دریا هستید، و نسیم آرامى بر سطح دریا مىوزد. بر اثر وزش این نسیم، آب دریا موّاج شده، و چین و شکنهاى منظّم و زیبایى پیدا مى کند.

3. کسانى که موهاى بلندى دارند چین و شکنهاى زیبایى در موهاى آنها ایجاد مى شود. نتیجه اینکه «حُبُک» به معناى چین و شکن ها است.

پس از روشن شدن معناى حُبُک، به بیان معجزه علمى قرآن در این آیه مى پردازیم، و براى این منظور لازم است ابتدا نظریّه عوام مردم، و سپس دانشمندان علم هیئت در عصر نزول قرآن را در مورد آسمان بدانیم.

مردم عصر رسول اکرم(صلى الله علیه وآله)معتقد بودند که آسمان گنبد نیلوفرى است که با فاصله چند کیلومترى بالاى سر ما قرار گرفته، و ستاره ها بسان میخهاى نقره اى شکلى هستند که به سقف آسمان کوبیده شده اند، و ماه و خورشید، که به اندازه یک بشقاب بیشتر نیست، نیز بر سقف آسمان کوبیده شده است. علاوه بر اینکه هیچ یک از ستارگان و ماه و خورشید حرکتى از خود ندارند، بلکه با حرکت آسمان مى چرخند!

امّا دانشمندان آن زمان همگى تسلیم هیئت بطلیموس بودند. نظریّه اى که تا چهارصد سال پیش بر تمام محافل علمى ـ فلکى جهان حکومت مى کرد، و توسّط گالیله ابطال شد. مطابق این نظریّه فاصله کره زمین تا ستارگان چندصد کیلومتر بیشتر نبود (یعنى یک ثانیه نورى) و آسمان از کره هاى بلورینى تشکیل شده، که همانند پوسته هاى پیاز روى هم قرار گرفته است. ناهید، عطارد، پلتون، زهره و دیگر کره ها هر کدام بر روى دیگرى همچون پوست پیاز نهاده شده، و ستارگان در لابه لاى آنها هستند. البتّه با این تفاوت که این کره ها حرکت مستقل دارند، و بر روى هم مى چرخند.

امّا یافته هاى علم امروز از آسمان و ستارگان آن واقعاً اعجاب آور است. دانشمندان عصر ما مجبور شدند براى تعیین فاصله ستارگان از یکدیگر، مقیاسى غیر از مقیاس هاى زمینى ابداع و اختراع کنند. آنها براى این منظور حرکت نور را معیار قرار دادند. نور در یک ثانیه 300 هزار کیلومتر مى پیماید، یعنى در این مدّت کوتاه هفت دور بر گرد کره زمین مى چرخد! و در یک دقیقه 18 میلیون کیلومتر، و در یک ساعت یک میلیارد و هشتاد میلیون کیلومتر، و در یک شبانه روز 000/000/920/25 کیلومتر، و در یک سال، 000/000/800/459/9 کیلومتر مسافت را طى مى کند. با توجّه به این مقیاس، فاصله بعضى از ستارگان با ما یک میلیون سال است! یعنى یک میلیون سال طول مى کشد که نور آنها به ما برسد، و چه بسا وقتى نور آنها به ما مى رسد از بین رفته باشند!

ستارگانى شناسایى شده اند که نور آنها پس از یک میلیارد سال نورى به ما مى رسد. واقعاً این اعداد و ارقام، خیره کننده و سرسام آور است. جالب اینکه: این چیزى است که علم امروز به آن دست یافته، و چه بسا بر اثر پیشرفت علوم و صنایع و ابزار و دستگاهها، در آینده مطالب اعجاب آورترى کشف شود!

با توجّه به مطالب بالا به سراغ قرآن مجید مى رویم. قرآن مجید در محیط عربستان در میان مردمى که در مورد آسمانها چنان تفکّراتى داشته، و دانشمندانشان هم بدان شکل معتقد بودند، در مورد خلقت و آفرینش آسمانها چنین مى فرماید:

«(لَخَلْقُ السَّماوَاتِ وَالاَْرْضِ أَکْبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لاَ یَعْلَمُونَ); آفرینش آسمانها و زمین از آفرینش انسانها مهمتر است، ولى بیشتر مردم نمى دانند».(1)

در مورد آیه مورد بحث، که معتقدیم از معجزات علمى قرآن مجید است، دانشمندان علوم نجوم با تلسکوپهاى بسیار قوى، که بعضاً قطر ذره بین هاى آن چندین متر است، و در نقاط مرتفع که آسمانى صاف دارد نصب شده، ستارگان را رصد کرده و از کهکشانها تصویرهایى تهیّه کرده اند. (کهکشان مجموع ستارگانى است که در یک حلقه دوران داشته، و هر کدام حاوى ستارگان بسیار زیادى است. کهکشان ما، یعنى کهکشان راه شیرى دویست میلیارد ستاره دارد.) هنگامى که به تصویرهاى تهیّه شده از کهکشانها نگاه مى کنیم ناخودآگاه به یاد آیه (وَالسَّمَاءِ ذَاتِ الْحُبُکِ) مى افتیم! چرا که چین و شکنهاى ستارگان کهکشانها کاملا مشهود و قابل رؤیت است!

عجیب اینکه ستارگان کهکشانها به صورت مارپیچ و داراى چین و شکنهاى جالبى است. و این از معجزات علمى قرآن است که 1400 سال پیش از چین و شکن هاى مذکور خبر داده، و اکنون معناى آن روشن شده است.

 


1 . غافر، آیه 57 .

 

سوگند به آسمان براى چه؟16. سوگند سوره ذاریات
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma