حکمت خداوند

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
خدا را چگونه بشناسیم
حکیم کیست؟سه سخن از سه پیشواى بزرگ

خوب است به اطراف دور و نزدیک خودمان نگاهى تازه بیاندازیم. با دیدى نو به جریان حیات و طبیعت زمین بنگریم. فرض کنیم ما مانند ساکنان کره اى غیر از زمین هستیم که به هیچ وجه چنین تنوعى در آنجا ندیده ایم. اکنون براى نخستین بار روى زمین میگردیم و زیبایى هاى آن را در مى یابیم. مسلم است که احساس ما در این سفر جز حیرت و اعجاب عمیق، چیز دیگرى نخواهد بود.

نخستین چیزى که به چشم مان مى خورد و نظرمان را به خود جلب مى کند، تنوع فوق العاده جانداران، حشرات و گیاهان روى زمین است. صدهاهزار نوع جانور و حشره و گیاه روى زمین هستند.

آنان با اندام مخصوص و دستگاههاى گوناگون زیستى در نقاط مختلف زمین زندگى مى کنند. آنان دراعماق دریاها، در دل جنگلها و بیشه ها، بر فراز هوا، در بالاى کوهها و خمیدگى دره ها و بالاخره هر یک در «شرایط خاصى» زندگى مى کنند.

در این بین، نکته جالبتر اندام زیستى و ابزارى است که جانداران براى زیستن در اختیار دارند. هر جاندار به طرز بسیار دقیقى اندامى را در اختیار دارد که نه تنها زندگى را در محیط خاص خودش برایش سخت و دشوار نمى کند بلکه باعث آرامش و راحتى او نیز هست.

جاندارانى که در سرماى شدید نقاط یخبندان قطبى با دهها درجه زیر صفر زندگى مى کنند و گیاهانى که در آن نقاط مى رویند، همه به چنان وضعیت ساختمانى مجهز هستند که زیست در چنان هوایى را برایشان ممکن مى سازد. عکس چنین وضعیتى درمناطق گرم و مرطوب استوایى در جریان است. کیفیّت ساختمان اندام موجودات این مناطق آنها را با شرایط گرم و سوزان آنجا کاملا منطبق مى کند.

گیاهان کوهى که در ارتفاعات زیاد مى رویند سهم کمى از آب و رطوبت هوا دارند. براى جلوگیرى از تبخیر آب و نگهدارى بیشتر رطوبت، برگهاى این گیاهان با کرکهاى ضخیم و پوست سختى پوشیده شده اند. مى توان عکس این وضعیت را در گیاهانى که کنار نهرها مى رویند، دید. این گیاهان برگهایى نازک و لطیف دارند و تبخیر آب در آنها به آسانى انجام مى گیرد تا زیادى رطوبت به آنها صدمه اى نزند.

پرنده هاى شکارى مانند عقاب و شاهین داراى چشمهایى بسیار تیزبین هستند که مى توانند با آنها طعمه هاى خود را از فاصله هاى زیاد تشخیص دهند. عکس این دسته، خفاشها هستند که در شب به شکار طعمه هاى خود مى پردازند در تاریکى کامل احتیاجى به استفاده از چشمهاى خود ندارند و به جاى آن از سیستمى مانند «رادار» استفاده مى کنند. آنان با صوت و فرستادن امواج و بر خود امواج به طعمه و بازگشت آن به سوى خودشان، قادر به تشخیص صحیح طعمه هستند.

قدرت و چگونگى ساختمان بالهاى حشرات و پرندگان درست با وزن بدن آنها متناسب است. ساختمان بدن آنها نیز متناسب با طرز پرواز و چگونگى بدست آوردن طعمه و محیط زندگى آنهاست. غذاى هر یک از جانداران متناسب با ساختمان معده و جهاز هاضمه سایر دستگاه هاى بدن آنهاست و جهاز هاضمه آنها، نیز متناسب با طرز تغذیه آنهاست.

اگر به وسیله دفاعى جانداران بنگریم باز یک نوع تناسب دیگرى را مى یابیم. ابزار دفاعى یا تهاجمى هر یک از جانداران نشان دهنده تناسب بین این ابزار و دشمنان آنها و موقعیّت زندگى آنهاست. حیواناتى مانند مورچه ها یا زنبور عسل که به صورت اجتماعى و گروهى زندگى مى کنند، داراى یک روح «انضباط» هستند. این انضباط جمعى به آنها در نظم زندگى اجتماعى کمک فوق العاده اى مى کند و باعث مى شود تا هر یک وظیفه خاص اجتماعى خود را به خوبى انجام دهد.

در اجتماع انسانها وضعیت فوق العاده پیچیده است. گستردگى ذوق، بینش، استعداد و امیال انسانها باعث شده تا در طول تاریخ بشرى گروههاى مختلف اجتماعى با نظامهاى بسیار شگرف و پیچیده اى به وجود آیند. توانایى هاى جسمى و روحى انسانها باعث شده تا افراد مختلف بتوانند وظایف مختلفى را در حل مشکلات اجتماعى به عهده گیرند.

اینها گوشه هاى بسیار کوچک از یک بحث دامنه دار است که بررسى و مطالعه آن ما را با مفهوم «حکمت خداوند» آشنا مى سازد.

این که مى گوییم خداوند حکیم است، یعنى «هر کارى را به جا و به مورد و به کاملترین صورت ممکن انجام مى دهد.»

* * *

حکیم کیست؟سه سخن از سه پیشواى بزرگ
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma