واجبات سعى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
مناسک جامع حج
الف) ترک سعى 4ـ سعى صفا و مروه

مسأله 826ـ در سعى چند چیز واجب است:

اوّل: نیّت

واجب است سعى را با «قصد» و براى رضاى خدا انجام دهد، و همین اندازه که اجمالا بداند چه مى کند، و براى حج یا عمره سعى مى نماید، کافى است، و گفتن به زبان لازم نیست.

دوم: شروع از «صفا»

 

سوم: ختم کردن به «مروه»(1)

رفتن از صفا به مروه یک دور، و بازگشت از آن دور دوم حساب مى شود. بنابراین، دور هفتم به مروه ختم مى شود.

چهارم: سعى هفت دور تمام باشد

باید سعى صفا و مروه هفت دور تمام باشد; نه کمتر و نه بیشتر.

پنجم: سعى در داخل مسعى انجام گیرد

سعى میان صفا و مروه باید از طریق معمول باشد. بنابراین، اگر قسمتى از سعى را از داخل مسجد الحرام، یا فضاى بیرون انجام دهد، درست نیست.

ششم: سعى به صورت متعارف انجام گیرد

واجب است هنگام رفتن به مروه رو به مروه، و هنگام برگشتن به صفا، رو به صفا باشد.

هفتم: غصبى نبودن لباس، ستر عورت در مردان و حجاب در زنان

براى صحّت سعى احتیاط واجب آن است که لباس انسان غصبى نباشد، و ستر عورت در مردان و حجاب براى زنان لازم است.

 مسأله 828ـ اگر سعى را سهواً از مروه شروع کند، هر وقت فهمید باید اعاده نماید، و در صورتى که در بین سعى بفهمد، چنانچه آن دور را که از مروه شروع کرده نادیده بگیرد، و بقیّه را تکمیل کند، کفایت مى کند.

مسأله 829ـ اگر کسى عمداً سعى را کم یا زیاد کند، سعى او باطل است، و اگر سهواً باشد، در صورت نقصان، پیش از آن که موالات از بین برود کامل مى کند، و در صورت زیادى، زیادى سهوى ضررى ندارد.

مسأله 830ـ کسى که مى دانسته باید هفت مرتبه بین صفا و مروه سعى کند، و با همین نیّت از صفا شروع کرده، ولى رفت و برگشت را یک دور حساب نموده، و در نتیجه چهارده دور سعى کرده، احتیاط آن است سعى را اعاده کند، و این احتیاط ترک نشود.

مسأله 831ـ سعى از طبقه بالا، که امروز ساخته شده و بالاتر از دو کوه صفا و مروه قرار دارد، اشکال دارد; مگر این که بر اثر ازدحام یا غیر آن، نتواند از طبقه پائین سعى را به جا آورد، در این صورت سعى در طبقه بالا جایز است، و احتیاط این است که در این صورت براى طبقه پایین هم نایب بگیرد.

مسأله 832ـ اگر طبقه زیرزمینى درست شود، و کوه صفا و مروه ریشه دار باشد، و سعى بین آن دو کوه واقع شود، صحیح است، ولى احتیاط آن است که حتّى الامکان از طبقه همکف سعى کند.

مسأله 833ـ اگر کسى به هنگام رفتن به مروه به عکس باشد (یعنى موقع رفتن به سوى مروه پشت به آن کرده عقب عقب برود، یا روى دست راست یا دست چپ حرکت کند) سعى او صحیح نیست; امّا این مسأله نباید موجب وسواس شود; بلکه همین اندازه که مطابق معمول حرکت کند کافى است، هر چند صورت خود را به راست و چپ برگرداند، یا مثلا براى ملاحظه همراهان گاهى به عقب سر نگاه کند.

مسأله 834ـ واجب است سعى را پس از انجام نماز طواف بجا آورد.

مسأله 835ـ لازم نیست سعى را بلافاصله بعد از طواف و نماز آن بجا آورد; بلکه اگر خسته شود، یا هوا گرم باشد، مى تواند آن را تا ساعتها به تأخیر اندازد. حتّى بدون خستگى و گرما نیز تأخیر جایز است; ولى تأخیر آن تا فردا بدون ضرورت جایز نیست، و اگر تأخیر انداخت، گناه کرده، ولى سعى او باطل نخواهد شد.

مسأله 836ـ اگر از روى فراموشى یا ندانستن مسأله سعى را بر طواف مقدّم دارد، احتیاط واجب آن است بعد از انجام طواف و نماز طواف سعى را دوباره بجا آورد.

 

 

 


1 . چنانکه گفته شد صفا و مروه دو کوه کوچک نزدیک مسجد الحرام است، که هنگام بیرون آمدن از مسجد از طرف صفا و مروه «صفا» در طرف راست، و «مروه» در سمت چپ قرار دارد. بنابراین، حاجى نخست به صفا آمده، و از آن شروع مى کند.

 

الف) ترک سعى 4ـ سعى صفا و مروه
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma