شرایط حیوان قربانى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
مناسک جامع حج
تقسیم و مصرف گوشت قربانى5ـ قربانى

مسأله 1043ـ حیوانى که براى قربانى انتخاب مى شود باید شرایط زیر را داشته باشد:

1ـ شتر قربانى حدّاقل پنج سال تمام، و گاو دو سال تمام، و گوسفند یک سال تمام داشته باشد; بنابر احتیاط واجب.

2ـ چشم آن سالم باشد.

3ـ گوش آن بریده نباشد.

4ـ دست و پاى آن لنگ نباشد; (البتّه لنگى مختصر عیب ندارد).

5ـ شاخ درونى آن شکسته نباشد; امّا اگر شاخ بیرونى(1) شکسته باشد ضررى ندارد.

6ـ احتیاط واجب آن است که خیلى پیر نباشد.

7ـ قربانى باید سالم باشد، بنابراین حیوان مریض (حتّى مثل کچلى بنابر احتیاط) کافى نیست.

8ـ حیوان لاغر نباشد، و همین اندازه که مردم بگویند لاغر نیست کافى است، بلکه اگر در ظاهر لاغر است، ولى بر کلیه هاى آن مقدارى چربى وجود داشته باشد کافى است.

9ـ حیوانِ خصى و اخته شده (حیوانى که تخم آن را کشیده باشند) براى قربانى جایز نیست; ولى اگر آن را کوبیده، یا رگ آن را از کار انداخته باشند، اشکالى ندارد.

10ـ احتیاط آن است که در اصل خلقت نیز بى بیضه نباشد.

مسأله 1044ـ هرگاه گوش حیوان را براى نشانه و علامت مقدارى چاک داده، یا سوراخ کرده، یا کمى از آن را بریده باشند ضررى ندارد.

مسأله 1045ـ چنانچه نوعى از این حیوانات در اصل خلقت بى شاخ، یا بى دم، یا بدون گوش باشد، ضررى براى قربانى ندارد.

مسأله 1046ـ هرگاه حیوانى را که به ظاهر چاق است خریدارى کند، و بعد از ذبح کردن، یا پس از خریدن و پرداخت وجه و قبل از ذبح معلوم شود لاغر است، کافى است. همچنین اگر به گمان این که لاغر است خریدارى کند، و بعد معلوم شود چاق است کفایت مى کند; خواه قبل از ذبح باشد، یا بعد از ذبح.

مسأله 1047ـ هرگاه حیوانى را که به ظاهر ناقص نیست خریدارى کند و بعد از ذبح، یا پس از خریدارى و پرداخت پول بفهمد که ناقص است، آن حیوان کفایت مى کند; هر چند احتیاط مستحب آن است که به آن قناعت نکند.

مسأله 1048ـ هرگاه احتمال بیمارى یا نقص بعضى از شرایط معتبر در قربانى را بدهد، احتیاط آن است که آن را وارسى کند، هر چند در احتمال غیر عیب هاى مادرزادى وارسى کردن واجب نیست، و بعید نیست قول فروشنده در مورد سنّ حیوان، یا اخته نبودن، یا سایر عیوب پنهانى، که خریدار نمى داند یا نمى تواند تشخیص دهد، مقبول باشد.

مسأله 1049ـ هرگاه پس از ذبح قربانى شک کند که آن حیوان ناقص بوده، یا بعضى از شرایط معتبر قربانى را دارا نبوده، اعتنا به شک نمى کند.

مسأله 1050ـ هرگاه مى دانست که گوسفند او لاغر است، ولى به واسطه جهل به مسأله آن را با قصد قربت ذبح کرد، سپس معلوم شد چاق است کفایت مى کند.

مسأله 1051ـ هرگاه معتقد به ناقص بودن قربانى بود، و بر اثر ناآگاهى از مسأله قربة الى الله آن را ذبح کرد، بعد معلوم شد که سالم است، کافى است.

مسأله 1052ـ اگر احتمال نمى داد که حیوان چاق است، یا احتمال مى داد، ولى از روى بى مبالاتى آن را ذبح کرد، اگر قصد اطاعت امر الهى داشته کافى است.

مسأله 1053ـ اگر قربانىِ سالم (و داراى شرایطى که ذکر شد) یافت نشود، ناقص کافى است.

 

مسأله 1054ـ اگر حیوان براى قربانى یافت نشود، نه سالم و نه غیر سالم، مى تواند قیمت آن را نزد شخص امینى در مکّه بگذارد که تا پایان ماه ذى الحجّه در منى براى او قربانى کند، و اگر در آن سال نتوانست، در سال بعد این کار را انجام مى دهد، و اگر شخص مطمئنّى در آنجا نیابد، مى تواند در سال آینده از بعضى از حجّاج مطمئن خواهش کند براى او انجام دهند، و در شرایط فعلى مى تواند در وطنش نیز ذبح کند.

 


1 . منظور از شاخ بیرونى و خارج، شاخ سخت سیاهى است که به منزله غلاف براى شاخ سفید داخل مى باشد.

 

تقسیم و مصرف گوشت قربانى5ـ قربانى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma