تقلید کورکورانه از نیاکان

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
برگزیده تفسیر نمونه جلد 1
طیّبات و خبائث انحرافات تدریجى

(آیه 170) در اینجا به منطق سست مشرکان در مسأله تحریم بى دلیل غذاهاى حلال و یا بت پرستى اشاره کرده مى گوید: «و هنگامى که به آنها گفته شود: از آنچه خدا نازل کرده است، پیروى کنید. مى گویند: نه، ما از آنچه پدران خود را بر آن یافتیم، پیروى نماییم» (وَ إِذَا قِیلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِـعُ مَا أَلْفَیْنَا عَلَیْهِ ءَابَاءَنَا).

قرآن این منطق خرافى و تقلید کورکورانه از نیاکان را با این عبارت محکوم مى کند مى گوید: «آیا اگر پدران آنها، چیزى نمى فهمیدند و هدایت نیافتند (باز از آنها پیروى خواهند کرد)؟!» (أَوَ لَوْ کَانَ ءَابَاؤُهُمْ لاَیَعْقِلُونَ شَیْـًا وَ لاَ یَهْتَدُونَ).

یعنى اگر نیاکان آنها دانشمندان صاحب نظر و افراد هدایت یافته اى بودند جاى این بود که از آنها تبعیت شود، امّا پیشینیان آنها نه خود مردمى آگاه بودند، نه رهبر و هدایت کننده اى آگاه داشتند.

(آیه 171) در این آیه به بیان این مطلب مى پردازد که چرا این گروه در برابر این دلایل روشن انعطافى نشان نمى دهند و همچنان بر گمراهى و کفر اصرار مىورزند؟ مى گوید: «مَثَل (تو در دعوت) کافران، بسان کسى است که (گوسفندان و حیوانات را براى نجات از چنگال خطر،) صدا مى زند; ولى آنها جز سر و صدا نمى شنوند» و حقیقت و مفهوم گفتار او را درک نمى کنند (وَ مَثَلُ الَّذِینَ کَفَرُوا کَمَثَلِ الَّذِى یَنْعِقُ بِمَا لاَیَسْمَعُ إِلاَّ دُعَاءً وَ نِدَاءً).

و در پایان آیه براى تأکید و توضیح بیشتر اضافه مى کند: این کافران در واقع «کر و لال و نابینا هستند; از این رو چیزى نمى فهمند!» (صُمٌّ بُکْمٌ عُمْىٌ فَهُمْ لاَیَعْقِلُونَ).

و به همین دلیل، آنها تنها به سنّتهاى غلط و خرافى پدران خود چسبیده اند و از هر دعوت سازنده اى روى گردانند.

 

طیّبات و خبائث انحرافات تدریجى
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma