تفسیر: تهمت یهود بر پیغمبر خدا

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
برگزیده تفسیر نمونه جلد 1
نخستین خانه مردم شأن نزول:

همان گونه که در شأن نزول خواندیم، یهود حلال بودن گوشت و شیر شتر را از طرف پیامبر اسلام(ص) منکر شده بودند. قرآن با صراحت تهمتهاى یهود در مورد تحریم پاره اى از غذاهاى پاک مانند شیر و گوشت شتر را رد مى کند مى گوید: «همه غذاها(ى پاک) بر بنى اسرائیل حلال بود، جز آنچه اسرائیل (یعقوب)، پیش از نزولِ تورات، بر خود تحریم کرده بود» (کُلُّ الطَّعَامِ کَانَ حِلاًّ لِبَنِى إِسْرَائِیلَ إِلاَّمَا حَرَّمَ إِسْرَائِیلُ عَلَى نَفْسِهِ مِنْ قَبْلِ أَنْ تُنَزَّلَ التَّوْرَیةُ).

درباره اینکه اسرائیل ـ اسرائیل، نام دیگر یعقوب است ـ چه نوع غذایى را بر خود تحریم کرده بود؟ از روایات اسلامى بر مى آید هنگامى که یعقوب گوشت شتر مى خورد بیمارى عرق النساء(1) بر او شدّت مى گرفت و به همین خاطر، تصمیم گرفت که از خوردن آن براى همیشه خوددارى کند. پیروان او نیز در این قسمت به وى اقتدا کردند. تدریجاً امر بر بعضى مشتبه شد و تصوّر کردند این یک تحریم الهى است و آن را به خدا نسبت دادند. قرآن در آیه فوق نسبت دادن این موضوع به خداوند را یک تهمت مى شمارد.

در جمله بعد خداوند به پیامبرش دستور مى دهد که از یهود دعوت کند، همان تورات موجود نزد آنها را بیاورند و آن را بخوانند تا معلوم شود که ادّعاى آنها در مورد تحریم غذاها نادرست است. مى فرماید: «بگو: اگر راست مى گویید تورات را بیاورید و بخوانید» این نسبتهایى که به پیامبران پیشین مى دهید، حتّى در تورات تحریف شده شما نیست (قُلْ فَأْتُوا بِالتَّوْرَیةِ فَاتْلُوهَا إِنْ کُنْتُمْ صَادِقِینَ).

ولى آنها حاضر به چنین کارى نشدند، چون مى دانستند در تورات چنین چیزى وجود ندارد.

(آیه 94) در این آیه مى گوید اکنون که حاضر به آوردن تورات نشدند و افترا بستن آنها بر خدا مسلّم شد، باید بدانند: «آنها که بعد از این به خدا دروغ مى بندند، ستمگرند» زیرا از روى علم و عمد چنین مى کنند (فَمَنِ افْتَرَى عَلَى اللَّهِ الْکَذِبَ مِنْ بَعْدِ ذلِکَ فَأُولَـئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ).

(آیه 95) در این آیه روى سخن را به پیامبر کرده مى گوید: «بگو: خدا راست گفته (و اینها در آیین پاک ابراهیم نبوده) است. بنابراین، از آیین ابراهیم پیروى کنید، که به حق گرایش داشت، و از مشرکان نبود» (قُلْ صَدَقَ اللَّهُ فَاتَّبِعُوا مِلَّةَ إِبْرهِیمَ حَنِیفًا وَ مَا کَانَ مِنَ الْمُشْرِکِینَ).

اکنون که مى بینید من در دعوت خود راستگویم، از آیین من که همان آیین پاک ابراهیم است پیروى کنید. او هرگز از مشرکان نبود و اینکه مشرکان عرب خود را بر آیین او مى دانند کاملا بى معنى است.

 

 


1. عرق النساء یک نوع بیمارى عصبى است که امروز به آن سیاتیک مى گویند.

 

نخستین خانه مردم شأن نزول:
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma