مسائل متفرّقه نماز

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 1
مبطلات روزهنماز جمعه و عیدین

سؤال 272 ـ آیا سلامهاى سه گانه اى که نمازگزاران بعد از نماز مى خوانند نصّ خاصّى دارد؟

جواب: سلامهاى سه گانه اى که به سه طرف خوانده مى شود دلیل خاصّى ندارد ولى به نیّت اوامر مطلقه زیارت مانعى ندارد.

سؤال 273 ـ آیا مى توان نماز فریضه را به صورت تعلیمى خواند؟

جواب: هرگاه قصد قربت داشته باشد مانعى ندارد.

جواب: خوابیدن با علم به این که نماز قضا مى شود اشکال ندارد ولى تا ممکن است این کار را انجام ندهد.

سؤال 275 ـ چنانچه فرد مسلمانى در مأموریتهاى فضایى به خارج از جوّ کره زمین برود با توجّه به این که در خلأ قرار گرفته و هیچ ایستایى و سکونى نمى تواند داشته باشد و نمى تواند وضو بسازد، زیرا آب نیز در آن جا به حالت معلّق مى باشد و همچنین به واسطه حساسیّت دستگاههاى فضاپیما کوچکترین ذرّه غبارى نیست که حتّى بتواند تیمّم کند و اگر باشد آن هم معلّق است و حتّى برایش افق معنا ندارد و قبله اى نیست، تکلیف وى چه مى باشد؟

جواب: نماز خود را به همان حالت بخواند و اگر مدّت کوتاه است احتیاطاًبعداً قضا کند و اگر مدّت طولانى است قضا ندارد.

سؤال 276 ـ نظر شما در مورد سن و شرایط بلوغ دختران و تکالیف شرعى آنها چیست؟

جواب: دختران پس از تمام شدن 9 سال قمرى بالغ مى شوند ولى اگر نتوانند بعضى از وظایف را مانند روزه بر اثر ضعف انجام دهند از آنها ساقط مى شود و به جاى آن براى هر روز یک مد طعام (تقریبا 750 گرم گندم یا مانند آن) به فقیر مى دهند.

سؤال 277 ـ شخصى که به طریقى یا براى سفر یا به عنوان کارى که ایجاب کرده است به قطب سفر کرده و مدّت مدیدى را قصد اقامت کرده (قابل توجّه این که در قطب شش ماه روز و شش ماه شب مى باشد) با توجّه به این مطلب نماز و روزه و قبله این شخص چگونه مى باشد؟ حال اگر شخصى قصد سفر کره ماه را داشته باشد نماز و روزه و قبله او در طول راه (و داخل سفینه) و در روى کره ماه چگونه مى باشد؟

جواب: باید مطابق مناطق معتدله عمل کند شرح این مطلب را در کتاب نماز و روزه در قطبین نوشته ایم امّا قبله در مناطق قطبى مشکل ندارد، به سمتى مى ایستد که نزدیکترین فاصله را با مکه داشته باشد و از این جا حکم نماز و روزه در سفرهاى فضایى روشن مى شود و قبله مسافران فضا آن سمت است که زمین و امتداد آن در آسمان قرار دارد.

سؤال 278 ـ تبعیّت از مدیران تارک الصلاة چگونه است؟

جواب: تبعیت از دستورات نامشروع آنها جایز نیست ولى از دستورات صحیح و مشروع آنها باید تبعیّت کرد و باید افرادى را در رأس کارهاى جامعه اسلامى بگذارند که ملتزم به احکام شرع باشند.

سؤال 279 ـ کسى که مى داند یا احتمال قوى مى دهد که به جهت شب نشینى و یا مطالعه و غیره نماز صبحش قضا مى شود آیا شرعاً براى شب نشینى یا مطالعه مجاز است؟

جواب: این کار برخلاف احتیاط است و اگر موجب وهن نماز شود حرام مى باشد.

سؤال 280 ـ دعا کردن به زبان غیرعربى و به غیر ادعیّه مأثوره در قنوت نماز چه حکمى دارد؟

جواب: به زبان غیرعربى اشکال دارد و خواندن هر دعایى که مضمون صحیحى داشته باشد در قنوت اشکالى ندارد.

سؤال 281 ـ برخى از دانشجویان عقیده دارند از آن جا که حکم مصافحه بعد از نماز در احادیث نیامده است این کار بدعت محسوب مى شود و باید ترک کرد و از طرفى در صورت ترک مصافحه بعد از نماز اهداف خاصّ نماز جماعت آن چنان که شایسته است به اجرا در نمى آید حال تمنّا دارد حکم مصافحه بعد از نماز را بیان بفرمایید؟

جواب: بدعت آن است که چیزى را به قصد جزئیّت در دین انجام دهد و یا در عمل معرّف چنین مطلبى باشد بنابراین اگر مصافحه را به نیّت مطلوبیّت مطلقى که دارد انجام دهند و گاهى نیز آن را ترک کنند اشکالى حاصل نمى شود.

سؤال 282 ـ آیا کسى که قادر به اصلاح قرائت نیست ولى در صورت مراجعه به گفتار درمانى به احتمال قوى موفّق به اصلاح مى گردد آیا این درمان برایش واجب خواهد بود؟

جواب: احتیاط آن است که درمان کند.

سؤال 283 ـ آیا بستن چشمان در نماز جهت تواضع و تمرکز حواس جایز است؟

جواب: بستن چشمها در نماز مکروه است ولى اگر راه حضور قلب منحصر به آن گردد مستحب بودن آن بعید نیست.

مبطلات روزهنماز جمعه و عیدین
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma