1- هلال ماه

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
از تو سوال می کنند
اوّلین پرسش پیرامون هلال ماه است، که در ابتداى ماه باریک و کم فروغ است، و هر شب که مى گذرد پهن تر و پرفروغ تر شده، تا این که در شب چهاردهم کامل مى شود. از شب پانزدهم به بعد کم کم نازک و کم فروغ گردیده، به گونه اى که در شب هاى آخر ماه همچون شب هاى اوّل ماه باریک و کم فروغ مى گردد. راستى فلسفه این تغییرات در هلال ماه چیست؟

پاسخ این سؤال در آیه شریفه 189 سوره بقره آمده است. توجّه فرمایید:

«( یَسْئَلُونَکَ عَنْ الاَْهِلَّةِ قُلْ هِىَ مَوَاقِیتُ لِلنَّاسِ وَالْحَجِّ وَلَیْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ ظُهُورِهَا وَلَکِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقَى وَأْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ أَبْوَابِهَا وَاتَّقُوا اللهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ ); درباره «هلالهاى ماه» از تو سؤال مى کنند، بگو: «آنها، بیان اوقات (و تقویم طبیعى) براى (نظام زندگى) مردم و (تعیین وقت) حج است». و کار نیک، آن نیست که از پشت خانه ها وارد شوید (آنچنان که در جاهلیّت در حال احرام مرسوم بود); بلکه نیکى این است که پرهیزگار باشید. و از در خانه ها وارد شوید و تقوا پیشه کنید، تا رستگار گردید».

 

 

سؤال از چیست؟

مفسّران در مورد اصل سؤال دو احتمال داده اند:

1ـ سؤال از احکام الهى نیست، بلکه از تغییرات ماه و حالات مختلف آن است.

2ـ سؤال از فلسفه آفرینش ماه است.

پاسخ سؤال:

مى دانیم کره ماه از خود نورى ندارد، بلکه از خورشید نور مى گیرد. و لذا نیمه ماه که به سمت خورشید است نورانى، و نیمه دیگر آن تاریک است.

کره ماه در مدّت یک ماه (سى روز) یک بار به دور خود مى چرخد، ولذا در ابتدا قسمت باریکى از ماه روشن است و به تدریج بر قسمت روشن ماه افزوده مى گردد، و این مطلب تا نیمه ماه ادامه دارد که در آن زمان تمامى ماه روشن مى شود. و پس از آن، تدریجاً روشنى ماه تحلیل مى رود و کم مى شود. نتیجه این که علّت تغیراتى که در سطح کره ماه به چشم مى خورد دَوَران ماه بر گرد خویش در طول یک ماه است. خداوند متعال در پاسخ سؤال از هلال ماه، مى فرماید:

ماه یک تقویم طبیعى براى زندگى انسانهاست که در دل آسمان نهاده شده، تا هر کس در هر نقطه اى از زمین و با هر میزان سواد و علم و دانایى، با استفاده از این تقویم طبیعى به زندگى خود نظم دهد.

هر چند تقویم شمسى نیز این هدف را تأمین مى کند ولى همگانى نیست، و با نگاه به آسمان نمى توان پى برد که در چه روزى از ماه به سر مى بریم، امّا این کار با نگاه به قسمت پر و خالى ماه امکان پذیر است.

این تقویم طبیعى براى دو هدف مهم آفریده شده است:

1ـ نظموبرنامه در زندگى; چرا که زندگى بدون نظم مایه بدبختى وشکست است، خداوند ماه را آفرید تا انسانها با نظم و برنامه خاصّى به سراغ کارهایشان بروند.

 

2ـ  عبادات دینى نیز مطابق این تقویم انجام مى پذیرد.با طلوع ماه، اوّل ماه قمرى آغاز مى شود و در ماه رمضان مردم روزه مى گیرند. با طلوع ماهِ شوال، ماه رمضان پایان مى پذیرد و عید فطر از راه مى رسد، که در این روز روزه گرفتن حرام مى باشد. با گذشتن نُه روز از ماه ذى الحجه حجّاج به عرفات مى روند، و در روز دهم به سمت منى حرکت کرده، و اعمال مخصوص منى را بجا مى آورند. و پس از سپرى شدن دوازده روز از ذى الحجّه از منى به مکّه باز گشته، اعمال مکّه را بجا مى آورند.

خلاصه این که هلال ماه هم به زندگى طبیعى و عادى ما نظم مى بخشد، و هم با استفاده از این تقویم طبیعى اعمال و عباداتمان را بجا مى آوریم.
null
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma