اعجاز حکمى و قانونى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
از تو سوال می کنند
یکى از نشانه هاى عظمت اسلام قوانین و احکام آن است، که مى توان از آن به اعجاز حکمى و قانونى تعبیر کرد. زیرا این آیین الهى 1400 سال قبل قوانین و احکامى براى بشر به ارمغان آورده، که امروز ارزش آن روشن شده است. مثلاً حضرت رسول(صلى الله علیه وآله) در مورد ملاک برترى انسان در ابتداى بعثت فرمود:

«لا فَضْلَ لِعرَبِىٍّ عَلى عَجَمِىّ وَلا لِعَجَمىّ عَلى عَرَبِىّ، وَلا لاَِحْمَرَ عَلى اَسْوَدَ وَلا لاَِسْوَدَ عَلى اَحْمَرَ اِلاّ بِالتَّقوى; هیچ تفاوتى بین عرب و عجم و سیاه و سفید و سرخ وجود ندارد مگر به تقوا».(1)

این همان چیزى است که بشر امروزه به عنوان جامعه جهانى و تساوى همه قومیّت ها به دنبال آن است، و نتوانسته به آن عمل کند. در آمریکا هنوز مشکل سپاه پوستان حل نشده، زیرا هنوز سفیدپوستان آمریکا حاضر نیستند براى سیاه پوستان تمام حقوق شهروندى را بپذیرند. در حالى که اسلام این مشکل را 1400 سال قبل حل کرده، و با صداى بلند گفته است: «(یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُمْ مِّنْ ذَکَر وَأُنثَى وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوباً وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللهِ أَتْقَاکُمْ إِنَّ اللهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ); اى مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیره ها و قبیله ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید; (اینها ملاک برترى نیست) گرامى ترین شما نزد خداوند باتقواترین شماست، به یقین خداوند دانا و آگاه است».(2)

احکام دیگر نیز همین گونه است. مثلاً در مورد شراب و قمار که موضوع بحث ماست فرمود: «این دو، بلاى بزرگى براى جامعه بشرى است».

در زمان نزول قرآن و عصر رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) معناى این جمله بخوبى قابل درک نبود، چون شرب خمر معمول و متداول بود، تا جایى که برخى از مردم عصر جاهلیّت آن را به عنوان مهریه زنانشان قرار مى دادند!

امّا امروزه ثابت شده که شراب بلاى سلامت، جامعه بشرى، و معنویّات انسان است.
1. میزان الحکمه، ج 11، ص 4817، باب 4163، ح 22398.
2. سوره حجرات، آیه 13.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma