فلسفه اکرام یتیمان

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
از تو سوال می کنند
در هیچ یک از کشورها و ادیان و مذهب هاى دنیاى امروز، این قدر درباره یتیمان سفارش و پافشارى نشده است. لذا ما معتقدیم که قوانین اسلام خود معجزه است.

آیات قرآن در جایى نازل شد که رسوبات افکار جاهلى هنوز وجود داشت. خونریزى، قتل و غارت، خوردن اموال یتیمان، براى آنها کارى عادى و گاه ارزشمند بود! بدین جهت دستورات بلند و ارزشمند اسلام، در چنان محیطى چیزى جز معجزه نیست. به هر حال فلسفه این همه توصیه و سفارش و تکرار دو چیز است:

الف) مسائل انسانى; در هر جامعه اى یتیمانى وجود دارند که نیازمند کمکهاى دیگرانند، و این محرومیّت (از دست دادن پدر) در انتظار فرزندان دیگران نیز هست. انسان از آینده خبر ندارد، شاید فردا فرزندان او یتیم شوند. بنابراین، همان گونه که دوست دارد پس از مرگش مردم با یتیمان او برخوردى خوش و شایسته داشته باشند، و از ابراز علاقه و عواطف و کمکهاى مالى دریغ نکنند، اکنون هم او نسبت به یتیمان دیگران چنین باشد. اسلام مجموعه اى از محبّت و عاطفه است، بلکه اساس اسلام بر محبّت بنا نهاده شده، لذا حضرت صادق(علیه السلام)ـ طبق روایت مشهورى ـ فرمود:

«هَلِ الدّینُ اِلاَّ الْحُبِّ; آیا دین اسلام جز محبّت و عاطفه چیز دیگرى هست؟».(1)

بر این اساس است که اسلام سفارش مى کند یتیم را روى زانویت بگذار، و دست نوازش بر سرش بکش، که در برابر هر تار مویى از یتیم که از زیر دست تو بگذرد خداوند حسنه اى در نامه اعمالت مى نویسد!(2)

ب) مشکلات اجتماعى; اگر به یتیمان رسیدگى نشود جامعه دچار مشکل مى شود. بچّه یتیم بى سرپرست اگر در جامعه رها شود، و از مهر و محبّت و عواطف و کمکهاى مالى مردم بى نصیب گردد، به موجودى عقده اى و خطرناک تبدیل مى شود. و نتیجه آن قاچاق موادّ مخدّر، قتل و غارت، ایجاد شرارت، سرقت، مزاحمت براى نوامیس مردم و مشکلاتى از این قبیل خواهد شد. اینان چون محبّت و عاطفه اى از دیگران ندیده اند، در صدد انتقام از جامعه برمى آیند. در بررسى پرونده هاى قاچاق و سرقت و قتل، عاملان برخى از آن ها یتیمانى بوده اند که مورد بى مهرى جامعه قرار گرفته اند.

خوانندگان گرامى! عاطفه انسانى، محبّت اسلامى، و امنیّت اجتماعى، اقتضا مى کند که ما به فکر یتیمان باشیم، و به شکل فردى و گروهى و سازمان یافته به کمک آنها بشتابیم.
(1). ميزان الحكمة، ج 2، ص 215، باب 658، ح 3097.
(2). سفينة البحار، ج 8، ص 741، واژه يتم.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma