حجّ نیابتى

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
استفتائات جلد 1
1ـ احرامشرایط وجوب حج

سؤال 387 ـ کسى که بى سواد است و نماز او چندان کامل نیست یعنى خوب یاد نگرفته، در عین حال الآن به نیابت از پدر مرحومش به حج مى رود آیا حج او درست است؟

جواب: در صورتى که بتواند در خلال این مدّت تا موقع نماز طواف، نمازش را کامل کند مانعى ندارد، ولى در غیر این صورت نیابت او مشکل است.

سؤال 388 ـ کسى که خود مستطیع نیست ولى پدرش ثبت نام کرده و الآن فوت کرده فیش بانکى او را به نام خود کرده و به نیابت او حج انجام مى دهد مخارج اعمال بعدى از جمله فراهم کردن ارز به عهده کیست؟ آیا از ثلث مال او مى تواند بگیرد؟

جواب: هرگاه پدرش در اوّلین فرصت استطاعت ثبت نام کرده و قبل از رفتن به حج فوت نموده،نیابت از او واجب نیست و تنها در صورتى که ورثه راضى باشند مى تواند حج به جا آورد و اما اگر قبلا مستطیع شده و در ثبت نام و رفتن به حج کوتاهى نموده، باید حجّ میقاتى براى او انجام بدهند مگر این که وصیّت کرده باشد که حجّ بلدى انجام دهند و اگر بتوانند فیش بانکى او را طبق موازین قانونى بفروشند با قسمتى از آن اجیر بگیرند احتیاط واجب آن است که چنین کنند.

سؤال 389 ـ پدرى چند فرزند دارد و تمام اموال خود را به دو تن از فرزندانش به عنوان مصالحه داده است ولى شرط کرده که بعد از مرگ از طرف وى کسى را حدّاکثر ظرف چهار سال براى اداى حَجّة الاسلام بفرستند، فرزند او طبق شرط عمل کرده و در سال چهارم کسى را براى حج از بلد خویش روانه کرده است ولى این نایب وقتى به شهر دیگر رسید خودش نرفت و کسى دیگر را براى حجّ میقاتى فرستاد و حجّ میقاتى انجام گرفته است در حالى که فرزندان این میّت از این جریان خبر نداشتند(ناگفته نماند که حجّ میقاتى براى مردم آن جا شناخته شده نیست و از نیابت براى حجّ بلدى انصراف دارد) سؤال این است که:

الف) آیا نایب، حقّ نایب ساختن شخص دوّم را دارد؟

ب) آیاحجّ انجام گرفته ازطرف میّت صحیح است و میّت برىء الذّمّه شده است؟

ج) حکم مصالحه چیست؟

د) آیا به شرط عمل شده؟ زیرا فرزندان دیگر میّت،مدعى هستند که به شرط عمل نشده است لذا باید ما ترک به عنوان ارث بین ورثه تقسیم شود.

جواب: الف) نایب حقّ نایب قراردادن دیگرى را ندارد

ب) حجّ انجام گرفته صحیح است و میّت برى الذّمّه شده است.

ج) مصالحه به قوّت خود باقى است.

د) پسر باید پول حجّ را از نایب اوّل باز پس بگیرد و بهتر آن است که میان ورثه تقسیم کند.

سؤال 390 ـ مردى براى انجام حج وصیّت کرده است، آیا دختر و یا همسر او هم مى توانند به نیابت از او حج بجا آورند؟

جواب: اگر شخص معیّنى را در وصیّتنامه قید نکرده باشد دختر و یا همسر او هم مى توانند نیابت کنند.

سؤال 391 ـ پیرزنى هستم که توانایى انجام اعمال حج را به علت کهولت سن ندارم با این که مستطیعه هستم،آیا مى توانم در حال حیات کسى را به نیابت خود به حج بفرستم و حال آن که امید بهبود در آینده نیز ندارم؟

جواب: باید نایب بگیرید.

سؤال 392 ـ زنى هستم که نیابتاً به حج مشرف شده ام آیا نذر احرام قبل از میقات براى من جایز است؟

جواب: مانعى ندارد.

سؤال 393 ـ زنى که روز دهم و یازدهم و دوازدهم قادر به رمى جمرات نیست، ولى مى تواند شبها رمى جمره نماید و یا در روز سیزدهم قضاى هر سه روز را به جا آورد آیا مى تواند از طرف کسى نایب شود؟ و در صورت امکان آیا همه صور مذکوره یکسانند و یا آن که فرق دارند؟

جواب: نیابت او صحیح است و باید شبها به جاى روز رمى کند.

سؤال 394 ـ آیا زن به نیابت از دیگرى مى تواند نماز طواف بخواند؟

جواب: مانعى ندارد.

سؤال 395 ـ کسى که نماز او چندان کامل نیست اگر براى خود یا به نیابت از کسى به حج برود آیا در انجام نماز طواف مى تواند دیگرى را نایب کند؟

جواب: در مورد حجّ خودش باید به اندازه اى که توانایى دارد انجام دهد و کوشش کند تا آن جا که مى تواند قرائت نماز را اصلاح کند ولى اگر قرائتش صحیح نیست نایب شدن او براى دیگران مشکل است.

سؤال 396 ـ اگر شخصى قبل از درست شدن خدمه گرى به نیابت از کسى به انجام حج پذیرفته شده باشد و بعداً مسأله خدمه گرى درست شود حج را براى چه کسى انجام دهد؟ همچنین کسى که مستطیع نیست ولى به عنوان کمک کار کسى به حج مى رود؟

جواب: کسى که قبلا اجیر براى نیابت از کسى شده چنانچه بعداً مسأله خدمه گرى او درست شود باید حج را فقط به قصد نیابت انجام دهد ولى اگر اجیر نشده در حکم مستطیع است و حج او حجّ واجب محسوب مى شود.

سؤال 397 ـ فقها مى گویند کسى که چندین سال بعد از استطاعت یا در اوّلین سال استطاعت به مکّه مشرف شده و بعد از دخول در محدوده حرم فوت شده نیابت براى او لازم نیست. حال اگر بعد از تمام کردن عمره تمتّع از دنیا برود هم نیابت لازم نیست؟

جواب: در صورتى که بعد از دخول در حرم با احرام فوت شده باشد یا بعد از عمره تمتّع، نیابت لازم نیست.

سؤال 398 ـ آیا نایب حقّ نایب گرفتن دارد و در صورت انجام این عمل آیا میّت برىء الذّمّه مى شود؟

جواب: نایب حقّ نایب قرار دادن دیگرى را نداشته است ولى حجّ انجام گرفته صحیح است و میّت برىء الذّمّه شده است ولى نایب نسبت به پولى که گرفته مدیون است.

سؤال 399 ـ اگر مردى که مى تواند در روز رمى کند براى رمى زنى نایب شود آیا مى تواند رمى زن را در شب انجام دهد؟

جواب: نمى تواند.

سؤال 400 ـ اگر زنى که نیابت را پذیرفته، نیز خوف حیض یا مرض داشته باشد آیا مى تواند اعمال حج را بر وقوفین و اعمال منى مقدّم بدارد؟

جواب: مى تواند.

سؤال 401 ـ کسى که حجّ نیابتى انجام مى دهد علاوه بر طواف نسا که براى منوبٌ عنه به جا مى آورد آیا واجب است که براى خود نیز طواف نسا انجام دهد؟

جواب: واجب نیست.

سؤال 402 ـ آیا صرورة (یعنى کسى که تا کنون به حجّ مشرف نشده است) مى تواند نایب شود، مرد باشد یا زن از طرف مرد باشد یا از طرف زن؟

جواب: نیابت صرورة چه مرد باشد و چه زن جایز است، خواه از طرف مرد باشد یا از طرف زن، بله نیابت زن مخصوصاً اگر منوبٌ عنه مرد باشد کراهت دارد.

1ـ احرامشرایط وجوب حج
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma