هرگونه محبّتى را پاسخ گویید

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
برگزیده تفسیر نمونه جلد 1
شأن نزول: تشویق به کار نیک یا بد

(آیه 86) این آیه یک حکم عمومى در زمینه تحیّتها و اظهار محبّتهایى است که از طرف افراد مختلف مى شود. در آغاز مى گوید: «هر گاه به شما تحیّت گویند، پاسخ آن را بهتر از آن بدهید; یا (لااقل) به همان گونه پاسخ گویید» (وَ إِذَا حُیِّیتُمْ بِتَحِیَّة فَحَیُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا).

واژه «تحیّت» از ماده «حیات»، به معنى دعا کردن براى حیات دیگرى است، ولى معمولاً این کلمه هر نوع اظهار محبّتى را که افراد بهوسیله سخن یا عمل با یکدیگر مى کنند، شامل مى شود که روشن ترین مصداق آن، سلام کردن است.

و در پایان آیه براى اینکه مردم بدانند چگونگى تحیّتها و پاسخها و برترى یا مساوات آنها در هر حد و مرحله اى بر خداوند پنهان نیست، مى فرماید: «خداوند حساب همه چیز را دارد» (إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلَى کُلِّ شَىْء حَسِیبًا).

(آیه 87) این آیه تکمیلى بر آیات قبل و مقدّمه اى براى آیات بعد است زیرا در آیه قبل پس از دستور به ردّ تحیّت فرمود: خداوند حساب همه چیز را دارد، در این آیه به مسأله رستاخیز اشاره کرده و آن را با مسأله توحید و یگانگى خدا که رکن دیگرى از ایمان است، مى آمیزد مى فرماید: «خداوند، معبودى جز او نیست; و به یقین، همه شما را در روز رستاخیز ـ که هیچ شکّى در آن نیست ـ جمع مى کند» (اللَّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ لَیَجْمَعَنَّکُمْ إِلَى یَوْمِ الْقِیَـمَةِ لاَ رَیْبَ فِیهِ).

تعبیر «یجمعنّکم» اشاره به این است که قیامت همه افراد بشر در یک روز واقع خواهد شد.

تعبیر «لا ریب فیه» (شکّى در آن نیست)، در مورد روز قیامت، در این آیه و موارد دیگر، اشاره به دلایل قطعى و مسلّمى است که از وجود چنین روزى خبر مى دهد مانند قانون تکامل، حکمت و فلسفه آفرینش و قانون عدالت پروردگار که در بحث معاد ذکر شده است.

در پایان آیه براى تأکید مطلب مى فرماید: «و کیست که از خداوند راستگوتر باشد؟!» (وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ حَدِیثًا).

بنابراین، هرگونه وعده اى درباره روز قیامت و غیر آن مى دهد نباید جاى تردید باشد زیرا دروغ یا از جهل سرچشمه مى گیرد یا از ضعف و نیاز، امّا خداوندى که از همه آگاه تر و از همگان بى نیاز است، از هر کس راستگوتر است و دروغ براى او مفهومى ندارد.

شأن نزول: تشویق به کار نیک یا بد
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma