خوردن غذاى اهل کتاب و ازدواج با آنان

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
برگزیده تفسیر نمونه جلد 1
پاک سازى جسم و جان تفسیر: صید حلال

(آیه 5) در این آیه که مکمّل آیات قبل است مى فرماید: «امروز چیزهاى پاکیزه براى شما حلال شده; و (همچنین) طعام اهل کتاب، براى شما حلال است; و طعام شما براى آنها حلال» (الْیَوْمَ أُحِلَّ لَکُمُ الطَّیِّبَاتُ وَ طَعَامُ الَّذِینَ أُوتُواالْکِتَابَ حِلٌّ لَکُمْ وَ طَعَامُکُمْ حِلٌّ لَهُمْ).

منظور از «طعام اهل کتاب»، غیر از گوشتهایى است که ذبیحه آنها باشد.

در حدیثى امام صادق(ع) در تفسیر آیه فرمود: «منظور از طعام اهل کتاب، حبوبات و میوه هاست، نه ذبیحه هاى آنها زیرا هنگام ذبح کردن نام خدا را نمى برند.»

بعد از بیان حلّیت طعام اهل کتاب، درباره ازدواج با زنان پاکدامن از مسلمانان و اهل کتاب سخن مى گوید مى فرماید: «و (نیز) زنان پاکدامن از مسلمانان; و زنان پاکدامن از اهل کتاب، حلالند; هنگامى که مَهر آنها را بپردازید» (وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتَابَ مِنْ قَبْلِکُمْ إِذَا ءَاتَیْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ).

به شرط اینکه از راه ازدواج مشروع باشد «و پاکدامن باشید; نه زناکار، و نه دوست پنهانى و نامشروع گیرید» (مُحْصِنِینَ غَیْرَ مُسَافِحِینَ وَ لاَمُتَّخِذِى أَخْدَان).

در حقیقت، این قسمت از آیه نیز محدودیتهایى را که در مورد ازدواج مسلمانان با غیرمسلمانان بوده کاهش مى دهد و ازدواج آنها را با زنان اهل کتاب با شرایطى تجویز مى نماید ـ شرح بیش تر در این باره باید از کتب فقهى مطالعه شود.

ناگفته نماند که در دنیاى امروز، که بسیارى از رسوم جاهلى در اشکال مختلف زنده شده است، این تفکّر نیز بهوجود آمده که انتخاب دوست زن یا مرد براى افراد مجرّد بى مانع است، نه تنها به شکل پنهانى، آن گونه که در زمان جاهلیت قبل از اسلام وجود داشت، بلکه به شکل آشکار.

در حقیقت، دنیاى امروز در آلودگى و بى بندو بارى جنسى از زمان جاهلیت پا را فراتر نهاده زیرا اگر در آن زمان تنها انتخاب دوست پنهانى را مجاز مى دانستند، اینها آشکارش را نیز بى مانع مى دانند، حتّى با نهایت وقاحت به آن افتخار مى کنند. این رسم ننگین که یک فحشاى آشکار و رسوا محسوب مى شود، از سوغاتهاى شومى است که از غرب به شرق انتقال یافته و سرچشمه بسیارى از بدبختى ها و جنایات شده است.

از آنجا که تسهیلات فوق درباره معاشرت با اهل کتاب و ازدواج با زنان آنها ممکن است مورد سوءاستفاده بعضى قرار گیرد و آگاهانه یا غیرآگاهانه به سوى آنها کشیده شوند، در پایان آیه به مسلمانان هشدار داده مى گوید: «و کسى که انکار کند آنچه را که باید به آن ایمان بیاورد، اعمال او تباه مى گردد; و در سراى دیگر، از زیانکاران خواهد بود» (وَ مَنْ یَکْفُرْ بِالاِْیمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَ هُوَ فِى الاَْخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِینَ).

 

اشاره به اینکه تسهیلات مزبور، علاوه بر اینکه گشایشى در زندگى شما ایجاد مى کند، باید سبب نفوذ و توسعه اسلام در میان بیگانگان گردد، نه اینکه شما تحت تأثیر آنها قرار گیرید و از آیین خود دست بردارید که در این صورت مجازات شما بسیار سخت خواهد بود.

پاک سازى جسم و جان تفسیر: صید حلال
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma