تمایز علوم

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
اصول فلسفه وروش رئالیسم - ج1
روش شناسى یا متدولوژىموضوع چیست؟
هر علمى مجموعه‏اى از مسائل است که در آغاز ظهور آن علم بسیط و محدود بوده و بعد توسعه و افزایش یافته است‏بشر از دوران قدیم تا کنون همواره مسائل علمى را دسته‏بندى مى‏کرده و بهر دسته‏اى نام مخصوص مى‏داده طب هندسه حساب منطق فلسفه و غیره مثل اینکه هر دسته بخصوصى را به منزله افراد یک خانواده تشخیص مى‏داده که همه آنها از اصل واحد منشعب مى‏شوند و بیک ریشه مى‏پیوندند و همین جهت موجب امتیاز و جدائى آن دسته از مسائل از سایر مسائل بوده و البته این خانواده‏ها بتدریج رو به ازدیاد و توسعه رفته‏اند یعنى با مرور زمان هر اندازه مجاهدتهاى بیشترى از طرف علما شده افراد دیگرى از همان اصل واحد مستقیما تولید شده است .
گاهى بین افراد هر خانواده‏اى با خانواده دیگر در عین اینکه از لحاظ خانوادگى متمایزاند رابطه‏اى شبیه رابطه فامیلى دیده مى‏شود که قرابت و خویشاوندى علمى را با علم دیگر نمایان مى‏سازد نظیر رابطه‏اى که بین علم حساب و علم هندسه وجود دارد .
و همچنین بین هر فامیلى با فامیل دیگرى رابطه‏اى شبیه رابطه نژادى دیده مى‏شود نظیر رابطه‏اى که بین علوم نظرى در مقابل علوم عملى هر یک با دیگرى دیده مى‏شود .
ارتباط خانواده‏ها و فامیلها و نژادها در علوم موجب شده که دانشمندان به تقسیم و طبقه‏بندى علوم بپردازند و اولین تقسیم و طبقه‏بندى که از قدیم دیده مى‏شود همان تقسیم و طبقه‏بندى معروف ارسطوئى است و ابن سینا آنرا به بهترین صورتى بیان و تکمیل کرده و برخى مانند شیخ اشراق ایراداتى بر آن وارد کرده‏اند و برخى دیگر آن ایرادات را دفع کرده‏اند دانشمندان جدید نیز بصور مختلفى علوم را تقسیم و طبقه‏بندى کرده‏اند که در جاى خود مسطور است و لزومى ندارد ما در اینجا کلام را اطاله کنیم .
آنچه در اینجا لازم است‏بیان این جهت است که آن اصل واحدى که مسائل هر علمى را بصورت افراد یک خانواده در آورده و بین آنها رابطه ذاتى برقرار کرده چیست .
و همچنین منشا قرابت فامیلى خانواده‏هاى مختلف علوم و منشا قرابت نژادى فامیلها چیست و آیا تمام نژادهاى علوم واقعا و حقیقتا از یک جد اعلى منشعب مى‏شوند و اگر چنین جد اعلائى در کار هست آن کیست و چیست .
منطقیین و فلاسفه بعد از تحقیق و جستجوى بسیار باین نتیجه رسیده‏اند که هیچ علمى خالى از موضوع نیست و آن چیزى که مسائل هر علمى را بصورت افراد یک خانواده در مى‏آورد همان موضوع آن علم است و آن چیزى هم که منشاء قرابت‏هاى فامیلى و نژادى علوم است همانا قرابت‏هائى است که بین موضوعات علوم برقرار است و اگر براى همه علوم جد اعلائى قائل شویم همانا آن جد اعلى نیز مربوط بموضوعات علوم است
روش شناسى یا متدولوژىموضوع چیست؟
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma