انتشار مجله درسهایی از مکتب اسلام

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
از تبعید تا پیروزی
آغاز نهضت اسلامیبازگشت به قم و نگارش یک شاهکار علمی؛ فیلسوف نماها
انتشار مجله درسهایی از مکتب اسلام
آیت‌الله مکارم شیرازی برای تغذیه فکری جوانان دست به اقدام دیگری نیز زد. او در سال 1337 شمسی به همراه گروهی از دانشمندان و فضلای حوزه علمیه قم و با مساعدت مالی گروهی از تجار نیکوکار، ماهنامه علمی و دینی درسهایی از مکتب اسلام را منتشر کرد. اولین شماره این مجله در آذر 1337 منتشر شد. هدف این نشریه در شماره اول این چنین اعلام شده بود: «ما می‌خواهیم با استمداد از پیشگاه خداوند متعال، به سهم خود، مسلمانان را به نکات حساس تعلیمات اسلام آشنا و دورافتادگان را نزدیک و بیگانگان از اسلام را راهنمایی و ذخایر علمی اسلام را تا آنجایی که وضع چنین نشریه‌ای اقتضا می‌کند معرفی و از اصول اسلام دفاع کنیم...»
آیت‌الله مکارم شیرازی نیز در مقاله‌ای با عنوان «در اجتماع ما چه می‌گذرد؟ این هم مطبوعات ما!» نوشت: «شنیده‌ایم که می‌گویند مطبوعات راهنمای افکار، بیدارکننده احساسات خفته و نمودار رشد فکری اجتماعات و خلاصه یکی از مهم‌ترین ارکان ترقی و تمدن هستند.» وی پس از این مقدمه، به نمونه‌هایی از ترویج فساد در مطبوعات ایران اشاره کرد و نوشت: «در حالی که در تهران بیش از بیست هزار مرکز عمومی (نظیر سینما، تماشاخانه، قهوه‌خانه، کافه و...) وجود دارد، در همین شهر فقط دو کتابخانه عمومی دایر است.» آیت‌الله مکارم شیرازی در ادامه از «دردهای جامعه ایران» می‌نویسد: «این مردمی که شما خود را مدافع حقوق آنان قلمداد می‌کنید هزار گونه درد و بدبختی و محرومیت دارند. بسیاری از آنها برای نان و آب معطل‌اند، خودتان نوشتید در بعضی شهرهای جنوب ایران افرادی هستند که از بیچارگی علف می‌خورند! باز خودتان نوشتید در بلوچستان محصلینی هستند که کفش ندارند و با پای برهنه به مدرسه می‌روند. به جای اینکه بهترین صفحات خود را به عکس زنان لخت و نیمه‌لخت و داستانها و رمان‌های عشقی و شرح جنایات و حوادثی که اطلاع از آن[ها] کوچک‌ترین تاثیری در وضع مردم ندارد، اختصاص دهید، فکری برای این دردها بکنید.»
آیت‌الله مکارم شیرازی درباره انتشار مکتب اسلام می‌گوید: «این مجله وقتى شروع به کار کرد که تاریک‌ترین دوران رژیم ستمشاهى بود. تقریباً هیچ مجله دینى قابل ملاحظه‌اى در سرتاسر مملکت پخش نمى‌شد. عده‌اى از دوستان فاضل و عالم و روشن دورِ هم جمع شدند و تصمیم بر این شد که یک مجله دینى را براى مبارزه با انحرافات عقیدتى و مفاسد اخلاقى منتشر کنند و با کمک جمعى از نیکوکاران و تجار تهران، که هزینه مالى آن را تامین مى‌کردند، این مجله در حدود چهل سال قبل، مشغول فعالیت شد و از آن جایى که مردم مسلمان، تشنه معارف دینى بودند و آن مجله نیز، مانند جرعه‌اى بود که در یک کویر سوزانى نمایان شود و یا مشعلى که در یک تاریکى مطلق بدرخشد، استقبال عظیمى از آن شد، استقبالى که ما هرگز انتظار آن را نداشتیم. تیراژ مجله از یکى دو هزار نسخه شروع و مرتباً افزایش یافت. کار به جایى رسید که تیراژ مجله از صد هزار هم گذشت و به تمام نقاط مملکت فرستاده مى‌شد؛ از مدارس و دانشگاه‌ها گرفته تا ادارات و بازار، و موج عظیمى ایجاد کرد.»
آیت‌الله مکارم شیرازی درباره بُعد انتقادى و سیاسى مجله مکتب اسلام و نقش آن در انقلاب می‌گوید: «ما که احساس کردیم زمینه محکم است کم‌کم به مقاله‌هاى انتقادى و اجتماعى و سیاسى پرداختیم. قبلاً همه مقالات، جنبه عقیدتى و تفسیرى و اخلاقى و روایى داشت، ولى حالا مى‌بایست به مفاسد اجتماعى نیز پرداخته و [این مسائل] به نقد کشیده شود. بحمداللّه این فصل، بسیار مؤثر شد و مجله با قدرت و نفوذ زیادى که داشت توانست کنترلى روى مطبوعات آن زمان درباره اسلام داشته باشد و تا حد زیادى جلو سخنان ناروا را گرفت.»
آغاز نهضت اسلامیبازگشت به قم و نگارش یک شاهکار علمی؛ فیلسوف نماها
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma