شرح و تفسیر

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 
پیام امام امیرالمؤمنین(ع) جلد 14
نکته: بلاى سوءظن و بدبینىمَنْ ظَنَّ بِکَ خَیْراً فَصَدِّقْ ظَنَّهُ

شرح و تفسیر
حُسن ظن مردم را با عمل، تصدیق کن
امام (ع) در این گفتار حکیمانه اشاره به نکته لطیفى درمورد حسن ظن مردم نسبت به انسان مىکند، مىفرماید: «کسى که به تو گمان خوبى دارد گمانش را (با عمل) تصدیق کن»؛ (مَنْ ظَنَّ بِکَ خَیْراً فَصَدِّقْ ظَنَّهُ).
اشاره به اینکه، بسیار مىشود افراد به سبب خاطره خوبى که از کسى دارند واو را باسخاوت و خیّر و مثبت مىدانند گمان مىبرند حل مشکل آنها ـ خواه مشکل مالى باشد یا جز آن ـ به دست اوست و به سراغ وى مىروند. امام (ع) مىفرماید: در اینگونه موارد باید به حل مشکل آنها پرداخت و حسن ظن آنها را عملاً تصدیق کرد.
این کار از یکسو سبب حل مشکلات مردم مىگردد و از سویى دیگر بر شخصیت انسان مىافزاید و گمانى را که مردم در حق او دارند تثبیت مىکند واصولاً اینگونه حسن ظنها نوعى توفیق اجبارى است که براى نیکوکاران حاصل مىشود.
بعضى از دانشمندان گفتهاند: «هرگاه نقطه مقابل آن براى انسان رخ دهد؛ یعنى کسى به او سوءظن پیدا کند که مثلا آدمى بخیل و تندخو و بداخلاق است در اینجا با اعمال نیک باید سوءظن آنها را تکذیب کرد، همانگونه که با اعمال نیک، حسن ظن را عملاً تصدیق مىکند».
این کلام حکیمانه ـ همانگونه که در بحث سند اشاره شد ـ پیش از این در لابهلاى نصیحت امام (ع) به فرزند دلبندش امام حسن (ع) آمده است. در آنجا گفتیم: اشاره به این است که اگر کسى مثلا تو را اهل خیر و بذل و بخشش وسخاوت مىداند و از تو چیزى مىخواهد به او کمک کن تا گمان او را تصدیق کرده باشى وبزرگوارى تو تثبیت شود.
اینگونه رفتار دو مزیّت دارد؛ هم خوشبینى و حسن ظن مردم را تثبیت مىکند و هم با این خوشبینىها انسان به راه خیر کشیده مىشود.
بسیار اتفاق مىافتد که افرادى نزد انسان مىآیند و مىگویند مشکلى داریم که گمان مىکنیم تنها به دست تو حل مىشود. انسان باید در حل مشکل چنین افرادى بکوشد و حسن ظن آنها را به سوءظن تبدیل نکند.

نکته: بلاى سوءظن و بدبینىمَنْ ظَنَّ بِکَ خَیْراً فَصَدِّقْ ظَنَّهُ
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Lotus
Mitra
Nazanin
Titr
Tahoma