پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

وجوب عمل به صحبت های جلسه خواستگاری [خواستگاری]

پرسش : آیا عمل به حرفهایی که در جلسه خواستگاری گفته شده واجب است؟ مثلا ادامه تحصیل اگر حرفی به دروغ گفته شده باشد، تکلیف طرف مقابل چیست؟
پاسخ : در صورتی که عقد را بناء بر آن شرایط خوانده اند واجب العمل است.

نشان دادن عکس دختر به پسر بدون رضایت برای خواستگاری [خواستگاری]

پرسش : برای امر خیر می شود عکس دختر را نشان پسر داد حتی اگر دختر راضی نباشد؟
پاسخ : بدون رضايت او جايز نيست.

خواستگاری از دختری که به خواستگار قبلیش جواب مثبت داده [خواستگاری]

پرسش : یک دختری برایش خواستگار آمده و جواب مثبت دادن اما اگر من به خواستگاری او بروم احتمال زیاد به خواستگار اول جواب رد میدهند و به من جواب مثبت میدهند؛ آیا کار من درست است و اشکال شرعی ندارد؟
پاسخ : در صورتی که به خواستگار اول جواب مثبت داده اند خواستگاری از او جایز نیست.

ضمانت پرداخت هزینه خواستگاری از طرف داماد [خواستگاری]

پرسش : در برخی طوایف در جنوب ایران، برای خواستگاری رسوماتی از این قبیل وجود دارد: خواستگار یا بعد از خواستگاری ، فورا تقاضای تعیین وقت بله برون و عروسی می کند و یا داماد آمادگی برای این کار را فعلا ندارد و چند ماه از خانواده عروس مهلت می‌خواهد، در صورت دوّم چون خانواده عروس لازم است کارهایی انجام دهند که برایشان هزینه‌هایی دارد ، از جمله اینکه از این به بعد خواستگار جدید را باید جواب رد بدهند و رفت و آمد های متعدد که عمدتا برای خوانواده عروس هزینه به دنبال دارد ، آنهم مخصوصا اگر دو خانواده در شهرهای مختلف یا استانهای مختلف باشند و اصطلاحا غریبه باشند و آشنایی قبلی نیز با هم نداشته باشند؛ لذا از داماد در مقابل چند ماه وقت دادن به او یک وثیقه که ضمانت برای ادامه کار ازدواج است و جدی بودن خانواده داماد را در این امر تضمین می‌کند، تقاضا می‌کنند : 1- حال اگر داماد (بعد از تحمیل هزینه‌های مختلف بر خانواده عروس) به دلیل مخالفت با مهریه یکصد سکه بهار آزادی، که در قانون جمهوری اسلامی نیز مهر مجاز شمرده شده و یا به هر دلیل دیگری از ادامه خواستگاری منصرف شود، آیا آن وثیقه را می تواند طلب کند ؟ 2- آیا خانواده عروس اجازه دارند،هزینه‌هایی را که به واسطه این خواستگاری دروغین، متحمل شده‌اند از آن وثیقه به تقاص بردارند؟ 3- اگر هزینه‌های تحمیلی بر خانواده عروس، بیش از مبلغ وثیقه باشد، تکلیف چیست؟
پاسخ : 1-اگر قراردادی مطابق آنچه نوشته اید نوشته و یا بسته اند داماد نمی تواند وثیقه را مطالبه کند. 2-در فرض فوق اگر کوتاهی از طرف داماد بوده خانواده عروس می توانند مطابق قرارداد هزینه ها را از وثیقه بردارند. 3-در صورت تخلف، داماد وظیفه دارد اضافه را پرداخت کند.

خواستگاری در عده طلاق رجعی [خواستگاری]

پرسش : خواستگاری از زنی که در عده طلاق رجعی به سر می برد چه حکمی دارد؟
پاسخ : شاره و تصریح به ازدواج فقط از طرف شوهر سابق جایز است ولی از شخص دیگر جایز نیست بنابر احتیاط واجب. نکته: 1- مراد از اشاره این است که لفظی بگوید که تصریح در ازدواج نباشد و غیر از ازدواج معنای دیگری را برساند(مثل اینکه غصه نخور، خاطر خواه داری و مانند آن)و مراد از تصریح لفظی است که جز معنای ازدواج نرساند (مثل اینکه بگوید من آماده ام با تو ازدواج کنم.) 2- پاسخ دادن زن نیز تابع احکام پیشنهاد خواستگار است در مواردی که در بالا ذکر شد و حرام است باید از جواب دادن پرهیز کند.

 خواستگاری در عده طلاق نهم [خواستگاری]

پرسش : خواستگاری از زنی که نه مرتبه طلاق داده شده و بر زوج حرام ابد شده و در دوران عده به سر می برد چه حکمی دارد؟
پاسخ : تصریح به ازدواج نه از همسر سابق و نه از غیر او جایز نیست بنابر احتیاط واجب ولی اشاره از طرف غیر همسر سابق اشکال ندارد. نکته: 1- مراد از اشاره این است که لفظی بگوید که تصریح در ازدواج نباشد و غیر از ازدواج معنای دیگری را برساند(مثل اینکه غصه نخور، خاطر خواه داری و مانند آن)و مراد از تصریح لفظی است که جز معنای ازدواج نرساند (مثل اینکه بگوید من آماده ام با تو ازدواج کنم.) 2- پاسخ دادن زن نیز تابع احکام پیشنهاد خواستگار است در مواردی که در بالا ذکر شد و حرام است باید از جواب دادن پرهیز کند.

 خواستگاری در عده طلاق بائن [خواستگاری]

پرسش : خواستگاری از زنی که در عده بائن (مانند خلع، وفات، فسخ و...) به سر می برد چه حکمی دارد؟
پاسخ : اشاره برای همسر سابق( غیر از عده وفات که همسر سابق وجود ندارد) و غیر او اشکال ندارد ولی تصریح به ازدواج فقط از طرف شوهر سابق جایز است . نکته: 1- مراد از اشاره این است که لفظی بگوید که تصریح در ازدواج نباشد و غیر از ازدواج معنای دیگری را برساند(مثل اینکه غصه نخور، خاطر خواه داری و مانند آن)و مراد از تصریح لفظی است که جز معنای ازدواج نرساند (مثل اینکه بگوید من آماده ام با تو ازدواج کنم.) 2- پاسخ دادن زن نیز تابع احکام پیشنهاد خواستگار است در مواردی که در بالا ذکر شد و حرام است باید از جواب دادن پرهیز کند.

خواستگاری در عده طلاق سوم [خواستگاری]

پرسش : خواستگاری از زنی که سه مرتبه طلاق داده شده است و در عده به سر می برد چه حکمی دارد؟
پاسخ : اشاره از طرف همسر سابق و غیر او اشکال ندارد ولی تصریح به ازدواج از هیچکدام جایز نیست، بنابر احتیاط واجب. نکته: 1- مراد از اشاره این است که لفظی بگوید که تصریح در ازدواج نباشد و غیر از ازدواج معنای دیگری را برساند(مثل اینکه غصه نخور، خاطر خواه داری و مانند آن)و مراد از تصریح لفظی است که جز معنای ازدواج نرساند (مثل اینکه بگوید من آماده ام با تو ازدواج کنم.) 2- پاسخ دادن زن نیز تابع احکام پیشنهاد خواستگار است در مواردی که در بالا ذکر شد و حرام است باید از جواب دادن پرهیز کند.

محدوده نگاه به بدن زن در خواستگاری عقد موقت [خواستگاری]

پرسش : محدوده نگاه به زن در خواستگاری عقد موقت مانند زنی است که می خواهد با ایشان عقد دائم داشته باشد یا اینکه حکم مسئله فرق دارد؟
پاسخ : فرقی ندارد ولی در عقد دائم این نگاه وسعت بیشتری دارد.

حکم استخاره برای ازدواج [خواستگاری]

پرسش : آیا براى پاسخ دادن به خواستگار دختر، استخاره کردن مورد دارد؟
پاسخ : هرگاه بعد از مشورت و تحقيقات لازم، مشکل حل نشود می‌توان از استخاره استفاده کرد. در غير اين صورت استخاره معنا ندارد.

حد پوشش در خواستگاری [خواستگاری]

پرسش : آیا پسر به‌قصد ازدواج می‌تواند به تمام بدن دختر موردنظرش نگاه کند؟ از روی پیراهن نازک بدن‌نما چطور؟
پاسخ : چنانچه مرد، رسماً به خواستگاری رود و صحبت‌های مقدماتی انجام شود و قصد ازدواج، قطعی باشد، زن می‌تواند با هماهنگی خانواده، به مقدار لازم، بدون حجاب (نمایان بودن سروصورت، گردن، مقداری از دست و بازو مقداری از پاها) در برابر خواستگار، ظاهر شود. البته اگر ممکن باشد، این کار را کسانی مانند مادر و خواهر مرد یا زنان دیگر انجام دهند.

حکم تحقیق کردن در مورد ازدواج [خواستگاری]

پرسش : آیا تحقیق کردن در مورد دختران یا پسران اشکال دارد؟
پاسخ : چنانچه برای امر ازدواج باشد اشکالی ندارد اما درجایی که انسان قصد ازدواج ندارد نباید تحقیق کند.

عدم لزوم بیان مشکل جسمی هنگام خواستگاری [خواستگاری]

پرسش : اگر دختر یا پسر به هنگام خواستگارى داراى مشکلى ازنظر جسمی باشد و آن مشکل آشکار نباشد، آیا واجب است آن را به‌طرف مقابل بگوید؟
پاسخ : واجب نیست ولى خلاف آن را نگوید. امّا اگر مشکل مهمی‌باشد، گفتنش بهتر است.

امتحان خواستگار با ایجاد زمینه گناه [خواستگاری]

پرسش : اگر دختري خواستگارش را با شماره‌ای ديگر امتحان كند تا مشخص شود که پسر مؤمن است يا نه خواستگار ازمسايل جنسي بگوید و حاضر به زنا باشد، حال این کار دختر چه حکمی دارد؟
پاسخ : چنین کاری جایز نیست و باید به‌صورت جدی توبه نماید و تکرار نکند مگر اینکه راه شناخت منحصر به آن باشد.

حکم تفاوت سنی دخترو پسر در امر ازدواج [خواستگاری]

پرسش : ازنظر دین اسلام اختلاف سن ازدواج چقدر باید باشد؟
پاسخ : اختلاف سن در ازدواج حدّ معینی ندارد ولی بهتر این است که فاصله زیادی نباشد تا پیوند آن‌ها دوام بیشتری داشته باشد.

معیار انتخاب همسر [خواستگاری]

پرسش : به نظر حضرت‌عالی در ازدواج دو جوان بهتر است چه چیزهایى معیار باشد؟
پاسخ : بالاترین معیار ایمان و تقوا و اطاعت فرمان خدا و صفاتى است که موجب محبت و سازش با یکدیگر است.

حکم خواستگاری دختران از پسران [خواستگاری]

پرسش : آیا دختران مى‌توانند به خواستگارى پسران بروند؟
پاسخ : در شرایط فعلی عدم خواستگاری رفتن آن‌ها با روحیات آن‌ها سازگارتر و به حيا نزديك‌تر است؛ ولى اگر عرف جامعه بر اين شود كه دختران به خواستگارى پسران بروند شرعاً مانعى ندارد.
تعداد صفحات : 1