پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

عدم استطاعت در صورت نداشتن امنیت [استطاعت طریقی]

پرسش : چند سالی است این شرط (استطاعت طریقی : یعنی نبودن مانعى در راه و عدم وجود ترس از خطرو ضرر بر جان و عرض و مال خویش) وجود ندارد؛ چرا وجوب حج برداشته نشده است؟
پاسخ : اگر خوف عقلایی شخصی برای کسی دارد مستطیع محسوب نمی شود.

رفتن به حج از سایر کشورها [استطاعت طریقی]

پرسش : 1- با توجه به حادثه تلخ منا در سال گذشته و نیز به دلیل عدم امکان تشرف حجاج ایرانی در حج امسال نظر حضرتعالی در مورد تشرف به حج از طریق سایر کشورهای خارجی چیست؟ 2-همچنین نظر حضرتعالی در مورد تشرف ایرانیان مقیم کشورهای غربی که طبق قوانین عربستان امکان اخذ ویزای حج را دارند ، چه می باشد؟
پاسخ : 1- این کار نیز اشکال دارد و خالی ازخطر و ضرر نیست. 2- برای کسانی که خارج از ایران زندگی می کنند اشکالی ندارد.

حفظ استطاعت در شرایط فعلی که راه حج بسته است [استطاعت طریقی]

پرسش : خانمی که شوهر دارد و شوهرش به او نفقه میدهد مبلغی در حدود70 میلیون تومان از پدرش به ارث رسیده است، آیا این خانوم واجب الحج است؟( البته شوهر این خانم نیز از لحاظ مالی وضع خوبی ندارد و فقیر است)
پاسخ : مستطیع است اما در حال حاضر که راه بسته است واجب نیست استطاعت مالی خود را حفظ کند لذا می تواند به شوهر خود کمک کند و اگر با این کمک کردن از استطاعت خارج شود تکلیفی بر عهده او نیست.

معنای استطاعت طریقی [استطاعت طریقی]

پرسش : استطاعت طریقی به چه معنا می‌باشد؟
پاسخ : استطاعت طريقى یعنی داشتن جواز سفر و نبودن مانعى درراه و عدم خوف بر جان و مال و آبروى خويش.

عدم استطاعت به خاطر درنیامدن اسم در قرعه ثبت‌نامی [استطاعت طریقی]

پرسش : آیا کسی که برای عزیمت به حج باید در قرعه‌کشی ثبت‌نام کند اما قرعه به نام او درنیامده است مستطیع می‌باشد؟
پاسخ : كسى كه بلافاصله پس از استطاعت مالى براى تشرّف به حج ثبت‌نام كرده و در قرعه‌كشى شركت نموده، ولى قرعه به نام او اصابت نكرده و موفّق به عزيمت به خانه خدا نگرديده، مستطيع نشده و حج بر او واجب نيست، مشروط بر آن‌که راه صحيح ديگرى جز شركت در قرعه‌كشى نداشته باشد، ولى اگر مسامحه نموده و در ثبت‌نام تأخیر كرده، حج بر او واجب است.

عدم استطاعت به جهت خوف از سفر بدون همراه [استطاعت طریقی]

پرسش : دختری هستم 24 ساله که استطاعت رفتن به حج تمتع را یافته‌ام ولی کسی از خانواده‌ام نمی‌تواند در این سفر مرا همراهی کند، من نیز به‌تنهایی جرئت سفر حج را ندارم. آیا می‌توانم تا سال آینده صبر کنم تا کسی پیدا شود که مرا همراهی کند یا اینکه باید حتماً امسال مشرف شوم؟
پاسخ : درصورتی‌که واقعاً از تنهایی خوف دارید برای امسال مستطیع نیستید و می‌توانید تا سال آینده صبر کنید.

مستطیع بودن فرد معتاد و عدم جواز ورود به عربستان [استطاعت طریقی]

پرسش : ازآنجاکه این‌جانب متأسفانه معتاد هستم، اداره بهداشت طبق مقررات جمهورى اسلامى از رفتن من به حج جلوگيرى مى‌كند. تكليف من، باوجود استطاعت مالى و هفتادودو سال سن، چيست؟
پاسخ : اگر قبلاً مستطيع بوده و قادر به رفتن مکه نيز بوده‌ايد و نرفته‌ايد، حج بر شما واجب شده و به هر شكل ممكن بايد به حج برويد و اگر مأيوس از ترك اعتياد هستيد بايد نايب بگيريد، ولى اگر قبلاً استطاعت نداشته‌ايد در فرض مذكور مستطيع نيستيد؛ مگر آن‌که بتوانيد، هرچند با ترك اعتياد، اجازه بگيريد و به حج برويد.
تعداد صفحات : 1