پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی

صفحه کاربران ویژه - خروج
مرتب سازی بر اساس
 

شرايط كسانى كه مى‏خواهند باهم قرارداد شركت ببندند [شرایط شرکاء]

پرسش : كسانى كه مى‏خواهند باهم قرارداد شركت ببندند باید چه شرایطی را دارا باشند؟
پاسخ : بايد بالغ و عاقل‏ باشند و از روى قصد و اختيار اقدام كنند و نيز بايد ممنوع التّصرّف در اموال خود نباشند (مانند آدم سفيهى كه مال خود را نمی‌تواند سرپرستى كند و بيهوده مصرف می‌نماید).

انجام معاملات شرکت با کفار حربی [شرایط شرکاء]

پرسش : آیا با کفار حربی می‌توان شرکت و دیگر معاملات را انجام داد؟
پاسخ : درصورتی‌که باعث تقویت آن‌ها نشود و شرایط معامله کاملاً حاصل باشد مانعی ندارد.

تقسیم‌کار در شرکت [شرایط شرکاء]

پرسش : آیا می‌توانند در قرارداد شركت شرط كنند كه هر دو باهم خریدوفروش نمايند، يا هرکدام به‌تنهایی، يا فقط يكى از آنان معامله كند؟
پاسخ : آری؛ و درهرصورت بايد مطابق قرارداد عمل كنند و اگر اين مطلب را معيّن نكنند هیچ‌کدام بدون اجازه ديگرى نمی‌تواند با آن سرمايه معامله كند.

عدم لزوم شناخت شریک [شرایط شرکاء]

پرسش : آیا لازم است شریک‌ها همدیگر را بشناسند؟
پاسخ : شناختن شریک‌ها در عقد مشارکت ضرورتى ندارد، همین اندازه کافى است که شریک‌ها معیّن و معلوم و مثلاً نامشان در دفاتر ثبت‌شده باشد.

شراکت با افراد غیر معتقد و اهل کتاب [شرایط شرکاء]

پرسش : حکم شراکت و راه‌اندازی کسب‌وکار و تصرف در منافع مشترک به‌دست‌آمده با افراد ذیل در جامعه اسلامی و در کارهای حلال چگونه است؟ ۱- کسی که معلوم نیست چه عقیده‌ای دارد و اظهار عقیده نمی‌کند. ۲- مسلمانی که می‌گوید به خمس و زکات اعتقادی ندارد. ۳- افراد اهل کتاب شامل مسیحیان و یهودیان.
پاسخ : شراکت با آن‌ها اشکالی ندارد مشروط بر اینکه برای کسب‌وکار حلال باشد.

شراکت با کسی که اموالش مخلوط به حرام است [شرایط شرکاء]

پرسش : پول شریکم مخلوط به حرام است و پول خودم پاک. آیا سهم سودم شبهه دارد؟
پاسخ : آری؛ اموال شما هم مخلوط به حرام شده می‌شود و باید از طریقی که در رساله آمده آن را تطهیر کنید.

حکم شراکت در صورت جهل به فعالیت شرکت [شرایط شرکاء]

پرسش : شخصى از شرکت‌های متفرقه سهامى خریدارى می‌کند. شرکت طبق قرارداد و زیر نظر قانون تجارت عمل می‌کند ولى شرکا و اصل عمل شرکت و نوع آن نامعلوم است، آیا این مقدار جهل، به شرکت ضررى نمی‌زند؟
پاسخ : اگر اطّلاع کافى از کار شرکت ندارد خرید سهام اشکال دارد مگر این‌که وکالت مطلقه‌ای به مسئول آن شرکت بدهد که براى او سهامى را خریدارى کند.

عامل مطابق شرايط شرکت عمل کند [شرایط شرکاء]

پرسش : آیا كسى كه اختيار سرمايه شركت براى معامله به او داده‌شده بايد دقيقاً مطابق قرارداد و شرايط عمل كند یا اختیار عمل دارد؟
پاسخ : بايد دقيقاً مطابق قرارداد و شرايط عمل كند، مثلاً اگر با او قرار گذاشته‌اند كه نسيه ندهد، يا از فلان مؤسسه و شركت خريدارى نكند، يا در برابر نسیه‌ها وثيقه بگيرد بايد به همان قرارداد رفتار نمايد، ولى اگر با او قرارى نگذاشته‌اند، معاملات خود را مطابق معمول و متعارف انجام می‌دهد.

حکم شراکت با کسی که علناً گناه می کند [شرایط شرکاء]

پرسش : بنده در سعودی مشغول کار هستم طبق قوانین کاری اینجا مجبورم که در یک جاى مخصوص کارکنم متأسفانه صاحب‌کار من علناً گناه می‌کند (کانال‌های مختلف تلویزیون‌های دنیا را نگاه می‌کند و یا به غنا گوش می‌دهد) من غیرازاینکه کارگر این شخص هستم می‌توانم شریک هم بشوم آیا گناه دارد اگر شریک بشوم؟
پاسخ : در اعمال خلاف او با او همکاری نکنید ولی در کار حلال مانعی ندارد نهی از منکر را نیز به مقدار توان فراموش نفرمایید.

جایزه کار تحقیقی مشترک [شرایط شرکاء]

پرسش : اگر دو نفر که باهم تحقیقی را انجام داده باشند و بعد به دلایلی باهم توافق کنند که هر کس به‌تنهایی در هر جا و مسابقه‌ای که خواست با آن تحقیق شرکت کند و طرف دیگر هم راضی باشد و درباره‌ی جایزه هم‌صحبتی نکرده باشند، اگر هر فرد به‌تنهایی شرکت کرد و برنده شد آیا تکلیفی است که از آن جایزه به فرد دیگر هم بدهد حتی اگر سهم همکاری طرفین یکسان نبوده باشد؟
پاسخ : به هر دو می‌رسد مگر اینکه از اول در ذهن آن‌ها بوده هر کس به‌تنهایی مالک شود.

عدم ترجیح هیچ‌کدام از شرکا بر دیگری [شرایط شرکاء]

پرسش : یک قطعه زمین به نام پدر بنده و پدر شخصى به نام سیّد على ثبت‌شده است و یک اصله خرما به‌صورت خودرو در این زمین روییده و مدّت چند سال است که این درخت خرما به ثمر رسیده است، سیّد على، بدون این‌که زمین مذکور تقسیم‌شده باشد، از ثمره آن درخت بدون رضایت این‌جانب استفاده می‌نماید، وى مدّعى است که درخت سهم خودم می‌باشد، ازنظر شرع مقدّس این درخت متعلّق به چه کسى است؟
پاسخ : در فرض مسئله هر دو در درخت سهم دارند و هیچ‌کدام بر دیگرى ترجیحى ندارد.

سهیم بودن شرکا در پاداش کاری [شرایط شرکاء]

پرسش : اگر سه نفر باهم شريك باشند به این شکل که: اولي فقط پول داده، دومي هم راننده می‌باشد و هم پول داده، سومي فقط راننده بوده. آيا اگر شركتي كه براش بار می‌برند پاداشي يا وسیله‌ای بدهد، هر سه نفر سهم می‌برند؟
پاسخ : درصورتی‌که شریک باشند به تمام آن‌ها می‌رسد.
تعداد صفحات : 1